Naš eminentni kamerni ansambl Gudači svetog Đorđa obeležava ove godine važan jubilej, 25 godina postojanja! Tim povodom, u okviru 49. BEMUS-a održaće koncert 14. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova. Na programu će biti dela J.S. Baha, Tartinija, Korelija i Respigija, a kao umetnički vođa i solista predstaviće se violinista Jožef Žiga. O godinama koje su za nama, planovima orkestra i drugim aktuelnim dešavanjima i razmišljanjima, razgovarali smo sa Ljubomirom Milanovićem, violistom, docentom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, članom anambla Gudači sv. Đorđa od njegovog osnivanja.


Ove godina proslavljate značajan jubilej, 25 godina istrajavanja na muzičkoj sceni, kako biste rezimirali taj period?

- Orkestar je osnovan 1992. godine na inicijativu diplomiranih učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića, tadašnjeg Umetničkog direktora škole. Kroz Gudače je prošao veliki broj mladih muzičara, toliki da bi verovatno moglo da se napravi desetak kamernih orkestara. Veliki broj članova je pravo iz našeg ansambla svoj umetnički angažman nastavio u eminentnim orkestrima u inostranstvu, neretko i na vodećim pozicijama. Iz tog aspekta gledano, misija Gudača je više nego ispunjena. Bilo je i teških i predivnih trenutaka, ali ono što je najvažnije je da Gudači sv. Đorđa i dalje uspešno opstaju i traju, održavajući izuzetno visok nivo umetničke i izvođačke umetnosti.

Posle 5 godina ćete svirati na našem najvećem festivalu klasične muzike, šta za vas kao sastav znači nastup na BEMUS-u?

- Bemus je svakako naš najeminentniji festival! Uvek je velika čast nastupati u okviru Bemusa. Naš ansambl je imao tu privilegiju da u okviru svog postojanja bude čest gost programa Bemusa, sa vrhunskim domaćim i stranim solistima. Ostaje jedan žal zbog nemogućnosti nastupa u okviru Festivala u periodu između 2006. i 2010, dok nam je umetnički vođa bio Gordan Nikolić, ali svakako se uvek izuzetno radujemo svakom pozivu Bemusa i za te nastupe se sa posebnim zadovoljstvom pripremamo.

Na koncertu 14. oktobra ćete nastupiti sa violinistom Jožefom Žigom. Da li ste ranije sarađivali sa njim i čime ste se vodili pri izboru programa?

- Sa kolegom Jožefom Žigom nismo do sada kao ansambl sarađivali. Neki od naših članova su imali tu privilegiju i umetnički utisci su zaista sjajni! Jožef je koncertmajstor orkestra Teatra u Braunšvajgu (Nemačka), gde je Generalni muzički direktor teatra i šef dirigent Srboljub Dinić, koji je i šef dirigent Gudača sv. Đorđa. Jožef je sjajan violinista, umetnik sa kojim je pravo zadovoljstvo sarađivati! Uostalom, siguran sam da će i publika to upravo tako i doživeti na koncertu 14. oktobra! Program smo sastavili po želji selektora i članova odbora Bemusa, koji su želeli da se predstavimo publici sa jednim barokno-klasičnim izborom kompozicija. Verujem da ćemo uspeti da prenesemo na slušaoce svu energiju i radost zajedničkog muziciranja.

Kakvi su planovi orkestra u budućnosti?

- Orkestar u poslednjih par godina prilično teško funkcioniše, kao uostalom i mnoge ustanove kulture u Srbiji. Imamo veliku podršku Ruskog doma u Beogradu, sa kojima imamo partnerski dogovor o saradnji. Naši koncerti su uglavnom u prostoru Ruskog doma, a tamo su nam i probe, u njihovoj divnoj sali. To je veoma značajno za rad ansambla, da imamo prostor gde se osećamo kao kod kuće. Naši planovi su uglavnom vezani za nastupe u inostranstvu, imamo već zakazane koncerte u Austriji, Sloveniji itd. Trebalo bi i da nastupimo sa čuvenim Janoška ansamblom, a to je izuzetna privilegija (dobili su zlatni CD snimajući za čuvenu izdavačku kuću Deutsche Grammophon). Do kraja ove jubilarne godine, planiramo koncerte kod nas i u regionu. Osim Bemusa, nastupićemo i u Negotinu na Mokranjčevim danima, otvaramo Interfest u Bitolju (Makedonija)... I tako do sledećeg velikog jubileja, pokušaćemo da opstanemo, i dalje napredujemo, i održimo što veći broj nastupa u zemlji i inostranstvu.
 
Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Kolarca po ceni od 600 dinara.

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..