Ovogodišnji, 6. Festival američkog nezavisnog filma “Indie Belgrade” imaće skromnije, svedeno izdanje u skladu sa trenutnim okolnostima i merama zbog globalne pandemije koronavirusa. Na programu će biti dva filma, reditelja koji su već nagrađeni na našem festivalu: u pitanju su naš prošlogodišnji gost Bob Bajington i Vejn Roberts, naš gost 2017. godine. Oba reditelja obratiće se uživo, putem video linka, beogradskoj publici nakon projekcije svojih filmova. Pored filmskih projekcija, biće održana i tribina “Lice i naličje američkog nezavisnog filma”, o značaju, vitalnosti i širokom uticaju američke nezavisne filmske produkcije. Bob Bajington, reditelj sa prebivalištem u Ostinu u Teksasu, kao nezavisni autor dobro je poznat svetskoj filmskoj javnosti.

Od SXSW festivala u Teksasu, preko stipendije Sandens Lab-a, do Travers Siti festivala i podrške reditelja Majkla Mura i Ričarda Linklejtera, njegov rad privukao je znatno veću pažnju i evropske publike posle Specijalne nagrade žirija festivala u Lokarnu za film „Neko me gore tamo voli“ iz 2012, u kojoj igra zvezda serije „Fargo“ i njegov čest producent Nik Oferman. Od tada Bob Bajington radi i sa evropskim koproducentima poznatim po saradnji sa Džimom Džarmušom i Ričardom Linklejterom, a u njegovim filmovima igraju i zvezde kao što su Džejson Švarcman, Olimpija Dukakis ili Kieran Kalkin. Upravo će ovaj njegov film beogradska publika biti u prilici da pogleda.

Vejn Roberts, koji odrastao na Aljasci, a sada živi u Bruklinu, nakon umetničke srednje škole u Njujorku gde diplomira istoriju filma i filozofiju upušta se u rediteljske vode i debituje filmom “Kejti kaže zbogom” iz 2017. Već ovim svojim debitantskim ostvarenjem on uspeva da otvori vrata za svoj sledeći film “Profesor” sa Džoni Depom. Na ovogodišnjem festivalu podsećamo se Vejnovog debija, koji je publika u Beogradu već imala prilike da vidi 2017. Nakon projekcije sa njim razgovaramo o tome kako mu je ovaj nezavisni i mali film otvorio vrata velikih studija, šta za njega znači biti nezavisnost u filmu, kakvi su mu budući planovi i projekti, te kakvi su uslovi rada u ovom trenutuku za sve one koji se bave filmom u Americi, bilo da rade u okviru velikih studija, ili se bore sa skromnim i malim budžetima u okviru nezavisnih produkcija.

Tribina pod nazivom “Lice i naličje američkog nezavisnog filma” ima za cilj da odgonetne vitalnost kojom američki nezavisni film ne samo da uspeva da opstane i preživi sva moguća produkcijska i kreativna iskušenja, već i da utiče globalno na kinematografske tokove u drugim zemljama. Tribinu će pratiti inserti iz sad već kultnog filma Džona Kasavetisa “Lica” iz 1968. godine. Učesnici tribine su Miroljub Stojanović, Saša Radojević, Milutin Petrović i Dragan Nikolić. Razgovor naših eminentnih nezavisnih filmskih stvaralaca i kritičara imaće pokušaće da rasvetli enigmu kako je američki nezavisni film nastao i kako je uspeo da proširi svoje polje uticaja van teritorije na kojoj je nastao, odakle dolazi vitalnost sa kojom sve ovo vreme opstaje i pruža uporište mnogim autorima i van Amerike, podstičući ih da u svojim sredinama ne odustanu od borbe za nezavisnost i slobodu koja nije uvek nužno finansijska već ima i neke druge oblike. Negde su u pitanju političke slobode, negde radničke, a negde rodne ili neke druge slobode, za koje kada nije bilo mesta u okvirima mejnstrim kinematografskih tokova, autori su te slobode po uzoru na američki nezavisni film ostvarivali na alternativne i nezavisne načine. O svemu ovome, ali i o mnogim drugim stvarima pričamo sa učesnicima tribine uz inserte kultnog Kasavetisovog filma.

PROGRAM:

Petak, 25. decembar u 18:00 // DOB Tribinska sala
Tribina “LICE I NALIČJE AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA”

Učesnici: Miroljub Stojanović, filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije; Saša Radojević, scenarista, reditelj, jedan od glavnih predstavnika srpskog “garažnog “ filma; Milutin Petrović, reditelj, scenarista, muzičar, jedan od glavnih predstavnika srpskog “garažnog “ filma; Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

ULAZ JE SLOBODAN
 
Subota, 26. decembar u 18:00 // DOB Amerikana
NEKO ME GORE TAMO VOLI / SOMEBODY UP THERE LIKES ME
komedija / 2012. / 76 min. / Režija: Bob Byngton
Komedija o muškarcu, njegovom najboljem prijatelju, ženi koju obojica obožavaju i životu koji im prolazi pred očima.
Igraju: Kejt Pulson, Nik Oferman, Džes Wiksler, Stefani Hant

Autor će se publici obratiti putem video linka posle projekcije.

Cena ulaznice: 200 RSD
 
Nedelja, 27. decembar u 18:00 // DOB Amerikana
KEJTI KAŽE ZBOGOM / KATIE SAYS GOODBYE
drama / 2016. / 88 min. / Režija: Wayne Roberts

Sedamnaestogodišnja konobarica Kejti (Olivija Kuk, Motel Bejts) iz šoferskog svratišta u Arizoni, ima svoju mračnu tajnu kako skupiti novac za odlazak u San Francisko. U jednom trenutku, tajnu će saznati svi…
Igraju: Olivija Kuk, Kristofer Abot, Džim Beluši

Festivali: Toronto, Rotterdam, Taipei, Florida Film Festival

Autor će se publici obratiti putem video linka posle projekcije.

Cena ulaznice: 200 RSD

<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..