Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program:

UNDINE - Christian Petzold, Nemačka, Francuska, 2020

Naslov "Undine" je mitološkog porekla i odnosi se na vodene nimfe iz grčke mitologije. Ovde je to ujedno i ime glavne junakinje koju igra Ber. Ona radi kao kustoskinja u muzeju koji turistima predstavlja eksponate - makete Berlina i govori o arhitektonskoj istoriji grada i njegovim građevinama. Nakon što je partner ostavi, sustiže je drevni mit - mora da ubije čoveka koji ju je izdao i vrati se u vodu.

Glavni takmičarski program:

Valan - Dolina anđela - Bagota Béla, Mađarska, 2019

Peter, veliki gradski policajac, istražuje lanac trgovine ljudima u Brassovu. Svoj život je posvetio pronalaženju žena koje su nestale. U svakoj devojci koju spasi vidi svoju sestru Juli. Juli je nestao pre dvadeset dve godine u njihovom rodnom gradu Valanu, u haosu rumunske revolucije 1989. Peter je obavezan da se vrati u rudnik Transilvanije nakon telefonskog poziva koji govori da je telo njegove sestre pronađeno među borovima na zavejanoj planini.

Paralele i sudari:

Ja sam Frenk / Jaz Sem Frank - Metod Pevec; Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija, 2019

Neočekivano nasleđe njihovog oca pokreće spor između Franka, pobunjenika koji se i dalje drži starih socijalističkih vrednosti, i njegovog brata Branea, klasičnog profitera u tranziciji. Dok Frank prati izvor novca koji je njegov pokojni otac, jedan od ključnih protagonista slovenačke nezavisnosti, postigao sumnjivim poslovima, Brane na njega želi polagati pravo preko svojih advokata i mreže očevih „pajdaša“, koji bi čak pribegao taktikama mafije ako je potrebno. Braneova supruga Ines, koja je u stvari sve vreme volela Franka, sada se još jednom nalazi između dva brata.

Mladi duh Evrope:

Hier - Joy Maurits, Švajcarska

Negde u sportskom centru u Bazelu, mladi ne samo da uče da hodaju unutar linija već i da istražuju te granice. Ovo je portret o otvorenom razmišljanju devojčica i dečaka koji se, svako u svom svetu, okupljaju u ovom mikrokosmosu i traže konekciju.

Kad je paradajz upoznao Vagnera / Otan O Wagner Sinantise Tis Ntomates - Grčka, 2019, Marianna Economou

Da li je ukusniji paradajz uzgojen uz dela Riharda Vagnera? Gorko - slatka priča o dvojici
nesvakidašnjih Grka koji prkose industrijskoj poljoprivredi uzgajanjem organskog paradajza uz zvuke Vagnerove muzike.

Više informacija o programu možete naći na sajtu: ovde

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..