U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti. "Radijska tišina" film o suspenziji medijske slobode u Meksiku, "U potrazi za životom" film koji prati problmima meksičkih emigranata i emigracije, film "Mafija nije ono što je nekada bila" o fotografu Leticiji Batalji koja je bila svedok ratova mafije, "Bugarski san" o migracijama u Evropi prouzrokovanim ekonosmkim krahom i "Kaningem" biografski film o slavnom američkom koreografu.

Radijska tišina (Radio Silence) – Selekcija I kao Integritet
Juliana Fanjul — ŠvajcarskaMeksiko — 2019 — 78'

Marta 2015. godine, zbog političkog pritiska i pod lažnim izgovorima, Karmen Aristegi, glavni glas nezavisnog novinarstva u Meksiku, otpuštena je sa svojim timom iz radio-stanice MVS. Sledećeg dana više od 200.000 ljudi demonstrira i potpisuje peticiju kojom poziva na njen povratak u etar i kraj cenzure. Uprkos ovoj izuzetnoj mobilizaciji, stanica ne popušta.

Chèche lavi (U potrazi za životom) – Međunarodna takmičarska selekcija
Sam Ellison — SAD-Meksiko-Haiti — 2019 — 76'

Chèche Lavi je lirski portret dvojice haićanskih migranata, Robensa i Džejmsa, koji se zatiču na američko-meksičkoj granici, bez ikakvog načina da nastave svoj put i bez ikoga na koga bi mogli da se oslone, osim jedan na drugog. Tiha, neočekivana nežnost njihovog prijateljstva blista u epicentru neshvatljive geopolitičke oluje, čak i dok se njih dvojica kreću ka drastično drugačijim budućnostima… A na horizontu se uzdiže novi zid.

Mafija nije ono što je nekad bila (La mafia non è più quella di una volta) – Selekcija Udarni termin
Franco Maresco — Italija — 2019 — 105'

25 godina nakon masakra junaka Antimafije Falkonea i Borselina, Franko Maresko odlučuje da napravi novi film. On prati Leticiju Batalju, fotografkinju koja je bila svedok „Ratova mafijeˮ, i postavlja je rame uz rame sa suprotnom figurom: Ćićo Mira, „legendarniˮ menadžer sa svojim nostalgičnim idejama o mafiji kakva je nekada bila. Mira se promenio i čini se da sada traži iskupljenje.

Bugarski san – Srpski takmičarski program
Srđan Šarenac — Bosna i Hercegovina-Srbija-Hrvatska — 2020 — 52'

Petra, poput mnogih drugih građana starije dobi u Nemačkoj, prima strašno malu naknadu za prevremenu penziju. Nakon što plati stanarinu i režije, ostane joj otprilike 100 evra mesečno za hranu i druge troškove, od čega jedva preživljava u tako skupom gradu kao što je Hamburg. No Petra odbija da prihvati takve okolnosti – ona pripada novoj generaciji „senioraˮ koja smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju gleda tek kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

Trejler Bugarski san: ovde

Kaningem (Cunningham) – Selekcija Intermisija
Alla Kovgan — FrancuskaNemačkaSAD — 2019 — 93'

Godine 2019. obeležava se stogodišnjica od rođenja legendarnog američkog koreografa Mersa Kaningema. Ovaj poetični film prati Mersovu umetničku evoluciju tokom tri decenije rizika i otkrića (1944–1970), od njegovih ranih godina kao plesača početnika u posleratnom Njujorku, pa sve do njegovog uspona do statusa jednog od najvećih i najuticajnijih vizionara koreografije u celom svetu. 3D tehnologija povezuje Mersove filozofije i priče, stvarajući visceralno putovanje u svet slavnog koreografa.

Trejler Kaningem: ovde

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu www.beldocs.rs

<<  Novembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..