Film srpskog reditelja, Mladena Kovačevića, MERRY CHRISTMAS, YIWU, dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala. Svoju svetsku premijeru, ovaj film je imao u januaru, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu namenjenom mladim evropskim rediteljima. Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak. Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, rađen je u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Autori i producenti filma izražavaju duboku zahvalnost za podršku Filmskog centra Srbije. Zahvaljujući FCS-ovom imanju sluha za osvedočeni potencijal savremenog srpskog dokumentarnog filma i usled njihove konzistentne politike prisustva i učešća srpskih autora i producenata na najrelevantnijim razvojnim programima i festivalskim marketima, ovaj projekat je razvijan i finansiran u okviru prestižnih evropskih filmskih razvojnih programa: Eurodoc 2017, Beldocs in Progress 2017, Docu Talents – Karlovy Vary International Film Festival 2017, Doc Preview Training – DOK Leipzig 2017, WEMW – Trieste Film Festival 2018, Visions Sud Est Award – Visions du Réel Focus Talk 2018.
MERRY CHRISTMAS, YIWU je finansiran od strane nacionalnih filmskih centara zemalja koproducenata, te od strane postprodukcionih fondova Doha filmskog instituta i švajcarskog Visions sud est. Film je u fazi produkcije bio unapred prodat za TV emitovanje kanalima u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Rusiji i Finskoj, a shodno svojoj tematici, uoči Božića 2020. simultano će biti emitovan na većini evropskih TV kanala kojima je prodat.
Nakon svetske premijere, film je do sada prikazan na festivalima u Geteborgu, Stokholmu, HotDocs Toronto, Biografilm festivalu u Italiji, Sarajevo film festivalu i MakeDoxu. Svoju domaću premijeru, Merry Christmas, Yiwu će imati na otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih u Beogradu.

KRATKI SINOPSIS Intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Jivu (Yiwu), grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa, u kojima se Božić proizvodi za ceo svet. DUGI SINOPSIS Komunistički ideali su odavno izbledeli u kineskom gradu Jivu (Yiwu) , u kome se u preko 600 fabrika, Božić proizvodi za ceo svet. Zahvaljujući visokim platama, fabrički radnici mogu da priušte najnovije iPhone, ali i dalje spavaju u zagušljivim spavaonicama. Svi su migranti u sopstvenoj zemlji, nostalgični za nečim daleko. Nekima nedostaju porodice koje su ostale u zavičaju, a nekima prijatelji i partneri iz fabrika, kada se vrate domovima za praznike. Mlađim generacijama je dosta predugih radnih sati u fabrici, hemijskih isparenja i šljokica. Ne mare za očekivanja njihovih roditelja da se školuju. Sapeti između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, oni sanjaju o biznisu, bogatstvu, nezavisnom životu i ljubavi.

BIOGRAFIJA REDITELJA – Mladen Kovačević Nakon studija filma u Beogradu, Londonu i Kejp Taunu, Mladen Kovačević je režirao međunarodno priznate dugometražne dokumentarne filmove: Anplagd (2013), Zid smrti i tako to (2016), 4 godine u 10 minuta (2018) i Merry Christmas, Yiwu (2020). Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti realizma, a filmovi istražuju različite stilove i idiosinkretičke dramske strukture uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici. Kovačevićevi prethodni filmovi, prikazivani su u selekcijama Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, SFF, Beldocs, Roterdam IFF, nagrađivani su i distribuirani u zemlji i inostranstvu. Njegov novi dokumentarac, Merry Christmas, Yiwu, svetsku premijeru je imao na Međunarodnom festivalu u Roterdamu, a nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film SFF. Mladen trenutno razvija projekte Počeci - eksperimentalni dokumentarac baziran na dnevničkim zapisima i Koryo, koji će biti sniman u Severnoj Koreji.

BIOGRAFIJA PRODUCENTKINJE – Iva Plemić Divjak Studije produkcije završila je na FDU u Beogradu, a Valorizaciju filmske kulturne baštine u Parizu. Svoj filmski ukus i senzibilitet, gradila je producirajući prvih 10 izdanja Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih. Produkciji dokumentarnog filma, posvetila se radeći na svetski priznatim dokumentarcima rediteljke Mile Turajlić - Cinema Komunisto (producentkinja) i Druga strana svega (izvršna producentkinja). Horopter filmskoj produkciji pridružila se 2017. i producirala međunarodno nagrađene filmove Mladena Kovačevića 4 godine u 10 minuta i Merry Christmas, Yiwu. Iva je alumna Eurodoc i Emerging Producers programa, članica DokSrbije i EWA mreže, a od 2016. Srbiju predstavlja u filmskom fondu Saveta Evrope EURIMAGES.

<<  Novembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..