Program jedanaestog izdanja Merlinka festivala koji će se održati od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda predstavljen je sinoć (u sredu) 27. novembra u Prajd info centru. Tom prilikom, prisutni su imali priliku da pogledaju trejlere za filmove koji će obeležiti ovogodišnje festivalsko izdanje i dobiju sve informacije o programu. Tokom četiri festivalska dana biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike, podeljenih tako što će se projekcije igranih filmova održavati u Velikoj Sali, autorskih i dokumentarnih filmova u sali Amerikana, dok će Klubić Doma omladine biti rezervisan za kratkometražne filmove.

Po prvi put ove godine, festival će se održati i u Novom Sadu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 6. do 8. decembra sa skraćenim programom.

Predrag Azdejković, direktor festivala istakao je da je kvalitet francuske kinematografije uticao na to da u fokusu ovogodišnjeg festivalskog izdanja pod nazivom „Liberté, Égalité, Queernité“ bude francuski film:

„Ovogodišnji fokus na francusku kinematografiju izabran je zbog izuzetno kvalitetnih filmova koji dolaze iz te zemlje, najpre filma „Portret dame u plamenu“ kojeg, u gomili kritika koje sam čitao u svetu, prati epitet remek-dela. Mislim da se retko dešava da neki film dobije pet zvezdica u Gardijanovoj kritici što je to ostvarenje uspelo. Takođe, tu nam je i Entoni Hikling koji je sada Francuz, iako je Englez po rođenju. Odabirom takvih filmskih dela dobijamo zaista kvalitetan program francuskog filma.“

Festival će u četvrtak, 5. decembra u 21 sat otvoriti švedsko-gruzijsko-francuski film „A onda smo plesali“, švedskog reditelja Levana Akina koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, švedski je predstavnik za nagradu Oskar, a nominovan je za nekoliko Evropskih filmskih nagrada. Film prati Meraba koji od malih nogu uči ples u Nacionalnom ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Meri. Njegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude.

Prema Azdejkovićevim rečima, najemotivniji film ovogodišnjeg izdanja biće prikazan u petak, 6. decembra od 17 sati u Velikoj Sali. Reč je o brazilskom ostvarenju “Sokrat”, koji prati priču petnaestogodišnjaka koji nakon iznenadne smrti majke, postaje beskućnik koji živi na ivici obale Sao Paulo, potpuno odbačen od svih. Sokrat se suočava sa izolacijom zbog svoje seksualnosti, a njegova potraga za pristojnim i dostojnim životom, dostiže tačku pucanja.

Istog dana od 17.30 u sali Amerikana biće priređena retrospektiva filmova englesko-francuskog reditelja i glumca Entonija Hiklinga, koji će biti gost ovogodišnjeg Merlinka festivala. Tom prilikom biće prikazana četiri njegova filma - „Jedan duboki uzdah“, „Mali gej dečko“, „Gde konji odlaze da umru“ i „Frig“, a ulaz na ove projekcije nije dozvoljen osobama ispod 18 godina. Entoni Hikling će uz pomoć francuskog glumca Gaetana Vetiera održati masterclass na temu prikazivanja golog tela na filmu i rada sa glumcima u subotu, 7. decembra od 16 sati u Sali Amerikana. Osim toga, Hikling će se naći među članova žirija za kratki film.

Dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom filmskom festivalu „Portret dame na vatri“, rediteljke Celine Sciamme biće prikazan u subotu, 7. decembra u 21 sat u Velikoj sali. „Portret dame na vatri“ dešava se u Francuskoj 1770. godine kada slikarka Marianne treba da naslika portret za Heloise bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

Festival zatvara francuska komedija „Sjajni škampi“ u nedelju, 8. decembra. U ovoj priči olimpijski šampion Matthias biva kažnjen zbog homofobičnih izjava na televiziji tako što postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima, koji želi da se kvalifikuje za Gej igre u Hrvatskoj.

Iz programa se još izdvajaju i južnoafrički film „Kanarinac“ koji se našao na spisku 20 najboljih queer filmova 21. veka, vijetnamski „Song lang“, čileanski film „Princ“, američki „Divlje noći sa Emili Dikinson“, austrijski „Erik i Erika“, meksički „Nije vam ovo Berlin“, dokumentarci „Galor“, „Džonatan Agasi me je spasio“, „Dok nas pornić ne rastavi“, „Gej hor, duboki jug“ i „Stvaranje Montgomerija Klifta“. Projekciju dokumentarnog filma o Montgomeriju Kliftu pratiće specijalni program u Jugoslovenskoj kinoteci od 2. do 4 decembra kao uvod u Merlinka festival.

Među kratkometražnim filmovima ističu se nemački film „Blue boys“, dobitnik Srebrnog medveda za kratkometražni film, i gruzijski „Prisioner of society“ koji se našao u trci za Oskara za najbolji kratki film. U seriji kratkih filmova biće prikazan i domaći film “Podrška” mlade novosadske reditelje Milice Maletin koji otvara festival u Novom Sadu.

Na svečanom otvaranju Merlinka festivala svoj performans „Jeste li gladni?“ održaće Branko Milisković inspirisan Marijom Antoanetom, dok na zatvaranju festivala nastupa slovenačka grupa „Sestre“ koje su predstavljale Sloveniju na Evroviziji 2002. godine i pevaju u drugoj sezoni serije „Senke nad Balkanom“.

U ponedeljak, 2. decembra u 19h u Kulturnom centru Grad, Merlinka festival će predstaviti ovogodišnje izdanje manifestacije u okviru programa „Delikatesni ponedeljak“. Svi zainteresovani koji budu šerovali informaciju o festivalu na društvenim mrežama, dobiće besplatan bon za večeru, a za dobru zabavu biće zadužen DJ duo 100MU Tamarama.

<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..