Miris-kiseFilm „Miris kiše na Balkanu“, čiji je reditelj i producent Ljubiša Samardžić, a izvršna producentkinja Mirjana Samardžić, 20. avgusta otvoriće 46. Filmske susrete u Nišu.Ovom prilikom se obeležava 50 godina rada Ljubiše Samardžića, kao autora sa uspešnom filmskom biografijom – glumačkom, rediteljskom i producentskom.
„Miris kiše na Balkanu“ je prva filmska trilogija u Srbiji, snimljena od obilja materijala koji su nastali prilikom produkcije istoimene uspešne serije prema romanu spisateljice Gordane Kuić.

Trilogija je premijeru doživela 4. jula 2011. u Sopotu, gde je ovenčana Nagradom publike. Na festivalu u Avanci, u Portugaliji, „Miris kiše na Balkanu“ podelio je Gran pri festivala sa filmom španske produkcije. Trilogija 25. avgusta igra u Opatiji na najvećem skupu  verskih zajednica sveta, na manifestaciji BEHAJAT/ZAJEDNO, čiji je cilj dijalog između različitih kultura.

Priča filma „Miris kiše na Balkanu“ dešava se od 1914. do 1918. godine, i nosi sobom delić istorijskog značaja o prekretnici u opštoj istoriji jevrejskog naroda. Ljubiša Samardžić je želeo da ovim filmom i serijom dobije umetnički dokument o svetu koji nestaje, o lutanju brojne sefardske porodice Salom, koja se iz rata u rat, osula i rasula.

Prvi svetski rat, začet u Sarajevu 1914. godine na  pravoslavni praznik Vidovdan, označava početak kraja jednog načina života, ali i otvara novu stranicu suživota sa „inovjercima”. Nova generacija mladih ljudi, bilo koje vere, te i Jevreja, bila je spremna da menja običaje, svet i svest, i prihvata promenu dotadašnjih tvrdokornih porodičnih normi. Ova simbioza, ovo spajanje sa “drugima” je smisao i teza ove neobične, autentične i u svemu savremene porodične sage.

„Miris kiše na Balkanu“ je, kako kaže Ljubiša Samardžić, „projekat od opšteg, civilizacijskog, kulturnog i umetničkog značaja, o suživotu kao smislu i ličnoj životnoj sreći.“

Spisateljica Gordana Kuić je o saradnji sa Ljubišom Samardžićem izjavila: "Filmove je napravio izvrsno... Zadivio me je način na koji je Ljubiša radio sa glumcima! Zadivljuju ta njegova mirnoća i strpljivost! Sve ima u malom prstu!“

Projekat je dobio pismenu podršku Generalnog sekretara organizacije Regional Cooperation Council Sarajevo, Hide Bišćevića, Ambasadora Izraela u Beogradu, kao i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i Srbije.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..