GrossmannSlovenački „Grossmann festival fantastičnog filma i vina“, sedmi po redu, biće održan od 25. do 30. jula 2011. u Ljutomeru.


I ove godine organizatori najavljuju odličan program za sve ljubitelje nezavisne žanrovske filmske produkcije: horora, naučne fantastike i drugih provokativnih filmskih ostvarenja, ali i  dobre muzike i vina, jer se festival održava u srcu vinarske regije Slovenije – Prlekiji. Publici će biti predstavljeno preko 70 dešavanja: filmske projekcije aktuelnih filmskih ostvarenja, kao i omaži pojedinim autorima kroz filmove koji su već postali klasici horora i fantastike, zatim koncerti, promocije knjiga, tribine, Q&A susreti sa gostujućim umetnicima, izložbe, degustacije vina...

 

Kao i do sada, na Grossmann festivalu biće zapaženo prisustvo filmskih stvaralaca iz Srbije: film „Šišanje“ reditelja Stevana Filipovića, takmičiće se za glavnu nagradu Grossmanna, film „Zvezda je rođena“ u režiji Vanje Kovačević naćiće se u kategoriji za najbolji muzički dokumentarac, dok će za pripremu ulične fešte Bal vampira biti zaduženi majstor specijalnih efekata iz Srbije Sendy Kumalakanta i njegova ekipa Mad Squirrel FX. Nakon Zombi parade (2009.) i Parade monstruma (2010.) ovo izdanje Grossmanna obeležiće posetioci maskirani i našminkani u vampire, koji će  u završnici festivala prošetati ulicama Ljutomera. Predsednik žirija za glavnu festivalsku nagradu “Hudi maček” ove godine je srpski reditelj, scenarista, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković, dok je filmski kritičar Nenad Bekvalac jedan od članova žirija u konkurenciji za najbolji kratki film i nagradu “Slakovi hudi maček” (nazvanu po prijatelju i saradniku festivala, preminulom slovenačkom reditelju Franciju Slaku).

 

Među brojnim gostima, ove godine su i čuveni izraelski reditelj i producent Menahem Golan, kao i nemački reditelj i scenarista Andreas Marchall, čiji će film “Maske” imati svetsku premijeru baš na Grossmann festivalu. Objavu imena jedne velike gostujuće filmske zvezde, organizatori čuvaju za sam početak festivala!

 

„Grossmann festival fantastičnog filma i vina“ od osnivanja 2005. godine ima izuzetnu saradnju sa srpskom filmskom i kulturnom scenom. Reditelj Slobodan Šijan, kritičarski dvojac „Šok Koridora“ – Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević (ovoga puta govore na temu “Vampiri – stvarnost ili mit?”), novinar, kritičar i publicista Dejan Ognjanović (ove godine na festivalu promoviše svoju knjigu “Naživo”), majstori specijalnih efekata i filmske maske Sendy Kumalakanta, Lana i Beca Rakanović, samo su neki od redovnih saradnika iz Srbije. Takođe, izuzetno dobri partnerski odnosi uspostavljeni su između „Grossmann“-a i  Doma omladine Beograda, u kojem se redovno održavaju gostovanja ovog festivala pred beogradskom publikom.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..