Bijenale umetničkog dečjeg izraza - „Otključano nebo”

Bijenale umetničkog dečjeg izraza - „Otključano nebo”
pon, 15. maj 2023 - čet, 15. jun 2023
Pančevo,

Ovogodišnje, 10. jubilarno izdanje Bijenale umetničkog dečjeg izraza u Pančevu (BUDI), čija je tema „Otključano nebo”, održaće se od 15. maja do 15. juna na više lokacija u Pančevu sa više od 50 besplatnih programa namenjenih deci i mladima. Ovogodišnja zemlja gost-domaćin Bijenala je Nemačka. Bijenale počinje 15. maja, na Svetski dan porodice, otvaranjem Međunarodne izložbe radova nagrađenih na 10. BUDI konkursu u Galeriji savremene umetnosti. Osim ove, publika će moći da pogleda izložbu posvećenu listu „Neven” povodom 190. godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, kao i izložbu strip-autorke Ane Petrović. Svake nedelje u BUDI eko paviljonu u Narodnoj bašti biće otvorena po jedna prva samostalna dečja izložba.

U okviru pozorišnog segmenta održaće se BUDI premijera, kada će prvi put biti izvedena predstava „Braća Grim”, koprodukcija Dečje pozorišne scene „Pođi tuda...” KC Pančeva, i Čiča Mičinog pozorišta iz Beograda. Premijerno će biti izvedena i predstava pančevačkih gimnazijalaca ,,Snežana i sedam patuljaka“ po motivima komada Aleksandra Popovića, kojom će 10. BUDI biti zatvoren. Očekuju nas i gostovanja dečijih pozorišta iz Sombora, Subotice, Beograda, kao i edukativna predstava za mlade, „Na litici”.

U okviru muzičkog programa nastupaće dečji hor Vokal Kids i hor osnovne muzičke škole „Jovan Bandur” iz Pančeva, i Merry Gospel Choir iz Beograda, a održaće se i program benda Gimnazije „Uroš Predić” – gimnazijski „Idol”. Na BUDI festivalu će biti predstavljen i album „Muzika za zelenu planetu”, realizovan u saradnji sa dečijim horom Vokal kids, a u produkciji KC Pančeva i BUDI festivala.

Književni programi BUDI-ja biće objedinjeni pod zajedničkim imenom „Knjiški utorak”, pa će u okviru njega gostovati ovogodišnja dobitnica nagrade Politikinog zabavnika, Olivera Zulović, koja je nagrađena za roman „Priručnik za solidan život”, zatim pančevačka pesnikinja i autorka za decu, Dragana Mladenović, hrvatska autorka za decu Iva Bezinović Hejdon, strip-autorka Ana Petrović. Jedan književni ponedeljak biće posvećen nagrađivanom romanu „Mika” Jelene Angelovski, razgovaraćemo o stvaralaštvu autora romana „Ja sam Akiko” Stefana Tićmija, a na BUDI-ju će biti predstavljene izdavačke kuće koje objavljuju nemačke dečje pisce, kao što su Kreativni centar, Odiseja i drugi.

Filmski segment, „Filmska sreda”, biće posvećen najnovijim filmskim ostvarenjima namenjenim deci, pa će biti prikazani filmovi „Mala sirena”, „Čarolija meseca”, „Romin frizerski salon” i drugi. Filmsku radionicu će održati i Škola animiranog filma – ŠAF, a radovi dece biće prikazani na kraju njihovog četvorodnevnog druženja.

BUDI art eko-kamp održava se tradicionalno nedeljom u najvećem pančevačkom parku, Narodnoj bašti. U okviru ovih programa bavimo se svakodnevnim praksama koje život čine kvalitetnijim i kreativnijim – reciklažom, predlozima za aktivan boravak u prirodi, lutkarskim radionicama, radionicama ilustracije. U okviru ovih programa predstaviće se porodica koja stoji iza sajta Mini eko zona, a čija je misija da inspiriše odrasle na akciju i nauče gradsku decu da osećaju prirodu, da je vole i čuvaju, radionica sito-štampe, radionice ilustracije, i mnoge druge.

Tribinski program namenjen je starijima – pedagozima, roditeljima, edukatorima – sa ciljem da se podele najnovija iskustva i saznanja koja bi im pružila podršku u važnom poslu podizanja, vaspitanja i obrazovanja dece. Ove godine održaće se tribine na temu bezbednosti na internetu, mentalnog zdravlja dece, edukaciji dece predškolskog uzrasta i slično.

10. Bijenale umetničkog dečjeg izraza organizuju Kulturni centar Pančeva i Udruženje građana BUDI. Manifestaciju tradicionalno podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i brojni drugi pokrovitelji. Generalni pokrovitelj 10. BUDI-ja je kompanija Brose.

Foto: Aleksandar Stojković.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..