NESVAKIDAŠNJE I ATRAKTIVNO: POCKET GLOBE

NESVAKIDAŠNJE I ATRAKTIVNO: POCKET GLOBE
čet, 10. novembar 2022 - ned, 13. novembar 2022

Prvo izdanje world music festivala „Pocket Globe” biće održano u Novom Sadu, na tri lokacije, od 10. do 13. novembra 2022. godine, u okviru programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Porodica world music festivala u Srbiji ove godine dobija novog člana. Manifestacija „Pocket Globe” otpočinje svoj život, i to u Novom Sadu – gradu kome je upravo ovakav festival nedostajao, ali u kom su do sada ostvareni brojni, važni koraci u jačanju world music scene Srbije i promovisanju ovog muzičkog poližanra.

Tako i sam festival „Pocket Globe” predstavlja organski produžetak istoimenog ciklusa world music koncerata, koji su održavani u „Kulturnoj stanici Eđšeg” počev od septembra 2019. godine.

Festival „Pocket Globe” organizuje Udruženje „Ring Ring”, u saradnji sa Muzičkim informativnim centrom Srbije, uz podršku projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, čiji jeste sastavni deo, i to u sklopu programskog luka „Druga? Evropa”.

– „Veoma nam je drago to što smo deo EPK-a! Ne treba zaboraviti činjenicu da čitav niz događaja, koji se realizuje od prošlog do narednog januara, krasi i bogata ponuda izvanrednih world music koncerata, tako da se festival Pocket Globe ispostavlja kao svojevrsna world music kruna svih tih događaja povezanih istim žanrom” – kaže Bojan Đorđević, umetnički direktor festivala.

Šest koncerata i tri predavanja čine program prvog „Pocket Globe”-a. Tokom tri koncertne večeri (Novosadska sinagoga / Pozorište mladih), nastupiće muzičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maroka, Francuske, Turske, Irana i Kipra, donoseći tradicionalnije ili modernije izraze raznolikih muzičkih predela.

Premijerno u Srbiji, i to na samom početku festivala, imaćemo priliku da slušamo hvaljeni aktuelni projekat „Singer of Tales” Damira Imamovića (10.11), koji je umetniku doneo nekoliko cenjenih evropskih nagrada. Takođe, publika u Srbiji će prvi put moći uživo da sluša marokansko-francusku atrakciju, bend Bab L’ Bluz (11.11), koji zvučno nasleđe Maroka kombinuje sa rokom, psihodelijom, bluzom, ali i društveno osvešćenim temama. Iste večeri, prvi put u Novom Sadu, doživećemo i posve drugačiju mešavinu tradicije (Kipra), roka i psihodelije na nastupu sve popularnijeg kiparskog trija Monsieur Doumani. U toku je njihova planetarna koncertna promocija najnovijeg albuma Pissourin. Koncertni deo festivala „Pocket Globe” će biti i zaokružen jednom premijerom u Srbiji, koja izaziva možda i najveću pažnju, s obzirom na to da je reč o Kajhanu Kaloru, vrhunskom poznavaocu muzike Irana i vanserijskom sviraču kemenčea, drevnog persijskog instrumenta. Kajhanu, koji je pored ostalog dobitnik prestižnog priznanja „WOMEX Artist Award” (2019), na sceni će se (12.11) pridružiti još jedan izuzetan umetnik i njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj, Erdal Erzindžan, svirač na baglami.
Osim ove četiri premijere, u koncertni program festivala ulaze i dva, na svoj način retka i primamljiva događaja. Novosadski New Ritual Ensemble Borisa Kovača (10.11), u takvom obliku i muzičkom konceptu ne možemo često da čujemo. Neponovljiva, opojna atmosfera koju gradi muziciranje ovog Borisovog sastava, bila je tek nagoveštena na Svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture, 13. januara. Još jedan domaći sastav, beogradski bend Shira utfila, koji u 2022. obeležava 22 godine postojanja, izabran je da nastupi na „Pocket Globe”-u kroz festivalski konkurs „Serbian Globe”. Ovi izuzetni interpretatori sefardskog nasleđa, okupljeni u multinacionalni i multikonfesionalni bend, nastupiće pred novosadskom publikom nakon više od deset godina, a naglasak će biti na devetom albumu Las amores sefaradis.

Pored glavnog, koncertnog programa, „Pocket Globe” donosi i tri predavanja (Pozorište mladih / Kulturna stanica Svilara), koja će održati neki od muzičara. Članovi benda Bab L’ Bluz, Jusra Mansur i Bris Botan (11.11) govoriće o muzici etničke grupe Gnava, ulozi žene u muzici Maroka, rušenju stereotipa i društvenom pokretu Nayda. Damir Imamović će svoje predavanje (12.11) fokusirati na saz i mesto ovog instrumenta u muzičkoj istoriji Sarajeva. Ta tema, kojom se već duže vreme bavi, biće uskoro pretočena u knjigu. Sam kraj festivala „Pocket Globe” (13.11) biće obeležen upravo još jednim vrednim predavanjem, na kom će nas Kajhan Kalor upoznati sa muzikom Irana, uz poseban osvrt na pojam radif i njegovu važnost u improvizaciji.

Ulaz na predavanja je besplatan, dok cena ulaznice za svako koncertno veče iznosi 800 dinara u pretprodaji, a na dan koncerata 1000 dinara. Karte za prvo veče se mogu nabaviti preko sajta Gigs Tix, a za drugo i treće veče na blagajni Pozorišta mladih, uz mogućnost onlajn rezervacije.

Festival „Pocket Globe” podržali su: Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Grad Novi Sad, Sounds of Europe / Kreativna Evropa i Francuski institut u Beogradu.

PROGRAM FESTIVALA:

ČETVRTAK, 10. novembar:

Novosadska sinagoga u 20h.

Koncerti:
Damir Imamović, Trio „Singer of Tales” (BIH / TUR / SVN)
Boris Kovač New Ritual Ensemble (SRB)

PETAK, 11. novembar:

Pozorište mladih (Mala sala, 14h)                                                                                                                                    Predavanje: „Muzika etničke grupe Gnava i mesto žena u muzici Maroka” (Yousra Mansour & Brice Bottin / Bab L’ Bluz)

Pozorište mladih (Velika sala, 20h)
Koncerti:
Monsieur Doumani (CYP)
Bab L’ Bluz (MAR / FRA)

SUBOTA, 12. novembar:

Pozorište mladih (Mala sala, 17h)                                                                                                                                        Predavanje: „Saz u Sarajevu” (Damir Imamović)

Pozorište mladih (Velika sala, 20h)
Koncerti:
Shira utfila (SRB)
Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan (IRN / TUR)

NEDELJA, 13. novembar:

Kulturna stanica Svilara, 16h
Predavanje: „Muzika Irana, principi i improvizacija” (Kayhan Kalhor)

Photo-el-gvojos

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..