Festival S.U.T.R.A. - Digitalno zadovoljstvo

Festival S.U.T.R.A. - Digitalno zadovoljstvo
čet, 22. septembar 2022 - ned, 2. oktobar 2022

Jedanaesto izdanje najstarijeg festivala u Srbiji koji se bavi povezanošću nauke, umetnosti i tehnologije, S.U.T.R.A. pod sloganom "Digitalno zadovoljstvo" svečano će biti otvoreno u četvrtak, 22. septembra 2022. godine, u 19 časova, u Muzeju nauke i tehnike. Festival S.U.T.R.A. će pružiti digitalno zadovoljstvo kroz tri forme: izložbu, predavanja/razgovore i istraživanje i pokušati promišljanjem i dijalogom da odvoji autentično od lažnog, štetno od korisnog, angažovano od monetizovanog. Program festivala predstavlja publici najkvalitetnije umetnike. naučnike, psihijatre, psihologe, istraživače i praktičare.

U najnovijem izdanju festival S.U.T.R.A. ispituje kako se ostvaruje ljudska egzistencija u virtuelnim prostorima interneta.

Fokus će biti na istraživanju pokušaja da se većina svakodnevnog funkcionisanja prenese, manifestuje i konzumira posredstvom digitalne tehnologije, kao i postojećeg softvera i sadržaja.

Namera autorskog tima festivala bila je da podjednako zaroni u sferu unutrašnjeg i interpersonalnog i osvetli šta se dešava na polju digitalnog između pojedinca i drugoga, te šta izranja iz njihove interakcije.

Da li su usamljenost, osećaj nevidljivosti i neispunjenosti tek tačka na spektrumu interpersonalih veza koja se izmešta u digitalno u potrazi za aktivnijim slušaocem svog analognog ¨autističnog simptoma¨ koji mumla neshvaćen?

Pitanja koja festival otvara i na koja traži odgovore odnose se na načine kako digitalno otključava i stimuliše unutrašnje konflite, fantazije, želje, nagone, anksioznosti i odbrane, dok se istovremeno u interpersonalnom prostoru virtuelnog pojedinac aktivno angažuje kako bi bio prepoznat od strane Drugog? Kako se potom oseća sa tim odgovorom? Da li je tendencija za osvajanjem nezavisnosti u virtuelnom, dodatno osnažena odsustvom telesnosti i fragmentarnim egzistiranjem koja u potrazi za individuacijom može paradoksalno da otvara arenu konflikata na relaciji prepoznavanje – priznavanje, te odškrine i ¨mala vrata¨ potrebi za dominacijom i posledično negiranju Drugog? Koji su medijumi dostupni i kako se koriste u virtuelnom svetu da bi se dogradili kapaciteti za podnošenje tenzije kontradiktornih impulsa?

Da li se vrtimo u algoritamsko-monetizovanoj „začaranoj“ psihološkoj petlji iz koje ne prepoznajemo izlaz i koje su posledice? Da li je digitalno, kao i slike, tečnost koje ne uspeva da ugasi našu žeđ?

Četvrtak, 22. septembar 2022, 19.00, otvaranje izložbe "Digitalno zadovoljstvo", kustos: Ivan Stanić

Umetnici: Arpad Pulai, Nataša Teofilović, Maja Obradović, Predrag Terzić, Nina Todorović, Milan Ličina, Stevan Kojić, Tanja Vujinović, Uroš Krčadinac, Dejan Vračarević i Darija Medić.

Subota, 24. septembar 2022, 11 časova, Muzej nauke i tehnike

"Razgovori", urednica: Maja Lajon

Učesnici: Maja Lajon, Ivanka Dunjić Jovanović, Zorica Tomić, Olivera Vuković, Danilo Pešić, Dobrinka Kuzmanović, Aleksandra Džambić, Željko Jovandić

Predstavljanje rezultata najnovijeg istraživanja "Iskustva mladih na Internetu", Olivera Toškovića i Dobrinke Kuzmanović.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..