„Bunker fest“ u znaku sito štampe @SKCNS Fabrika

„Bunker fest“ u znaku sito štampe @SKCNS Fabrika
uto, 6. septembar 2022 - pet, 16. septembar 2022
Novi Sad,

Festival „Bunker fest“, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Kreativne radionice „Bunker“, počinje u utorak 6. septembra u 20 časova, otvaranjem izložbe Joškina Šiljana „Slike za poneti“. Postavka će moći da se pogleda u SKCNS Fabrici do 16. septembra, svakog dana od 9 do 19 časova.  Program „Bunker festa“ nastavlja se u subotu 10. septembra kada će se od 11 do 21 čas u SKCNS Fabrici održati Berza ploča, stripova i knjiga, a od 17 časova radionica sito štampe. U 17:30 časova predstaviće se Štamparija Gigant, a u 18 časova festival Novo doba.

Predstavljanje autora Damira Pavića Septica zakazano je za 18:30 časova, a od 19 časova uslediće izložba, promocija i perfomans Jovana Jakšića. U 20 časova će biti predstavljena knjiga „Magični geto“ Zorana Ćirića, a u 21 čas biće izveden performans „Misterija Koder“. Program će muzičkim setovima zatvoriti DJ Minya Ramone & DJ Dirty, od 22 časa.

Festival je podržao Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Ulaz je besplatan, a Fabrika SKCNS-a nalazi se na Bulevaru despota Stefana 5.

Reč urednika programa SKCNS i Bunker festa, Jovana Gvere:

STRUČNI KAPACITETI

Bunker fest deli sudbinu ovdašnjeg iznurivanja vrućinom i sušom i predvodi ples dozivanja oborina ma kakve bile. Izmoreni, ne samo vremenskim prilikama, već i svakodnevnim fajtom, besparicom i stalnim učešćem na kastinzima, gde dobijamo iste odgovore, evo i našeg doprinosa upoznavanju javnosti s našim stručnim kapacitetima. Niko, ama baš niko, ko je bio u Bunkeru, prošao, nadleteo, čuo ili upoznao nekog, a taj opet poznaje nekog, ko je čitao i učestvovao u našim časopisima, festivalima, akcijama... nije sklon jedenju krompira po svadbama, i verovanju u dugovečnost braka koja se potkrepljuje potrošnjom krtole??? Jedemo umereno, trošimo zarađeno, a nosimo se uglađeno, vozimo brzo i propisno. Iz te selekcije naših dragih prijatelja ove godine predstavljamo:

Joškina Šiljana, tog Baskijata „Južnjačke utehe“ koji će se prvi put predstaviti ovdašnjoj javnosti, velikim i galerijskim formatima. Izložba će zbog zgusnutog rasporeda u Fabrici trajati svega 10 dana, od 6. do 16. septembra, ali eto prilike da jednog dana potvrdite da ste videli i bili na tom jako važnom događaju i videli slike tog velikog umetnika o kom se toliko priča.

Magični Ćira (Zoran Ćirić) dobri duh iz Nišvila, dolazi da predstavi drugu knjigu eseja (prva je „Divlja horda") ovog puta muzičkih, „Magični geto“. Knjiga je već posle prve nedelje od izlaska, postala hit i neizbežno štivo svih književnomuzičkih sladokusaca. Probrani eseji dopunjuju soundtrack bogate biblioteke Ćirićevih knjiga koje je uvek pratio sofisticiran izbor muzike i autora. Ćira je Bunkeraški predvodnik i njegov lik i delo spadaju u tvrdo koričenu lektiru svake kuće koja drži do sebe. Štamparija Gigant, bila je gost nekoliko prethodnih Bunker festova, kako nas je Ivan Gigant napustio i preselio se u nebo razlivenih boja, evo prilike da se podsetimo njegove štamparije, saradnje s umetnicima i doprinosa opstanku sito tehnike. Sito štampa, kao temat ovogodišnjeg Bunker festa, biće uživo predstavljena od Matrijaršije, naših prijatelja iz radionice u Beogradu.

Oni godinama promovišu sito štampu, kao grafičku tehniku kojom štampaju i ono što još niste mogli da zamislite: plakate, tkaninu, odevne predmete, knjige, stripove... Predstaviće i festival Novo doba koje godinama okuplja umetnike iz sveta a koji se često služe sito tehnikom.

Ravnotežu u Bunkeru čini naš drag i čest gost sa severa, tačnije iz Subotice. Damir Pavić Septik predstviće svoje ilustracije, crteže table stripa. Jovan Jakšić predstavlja drugi deo diptiha iz korona fascikle, među kojima su crteži, stihovi, akordi, recepti... Bunker teatar preispituje „novo čitanje Kodera“ tako da će se perfomans „Misterija Koder“ opet ukazati u onom čuvenom motou, od prvog broja Severnog Bunkera „Odbrana i poslednji dani književnosti i umetnosti“.

Lenhard Tejps nam je umakao, na ranije dogovoren nastup u Slovačkoj, ali su DJ Minya Ramone i DJ Dirty dovoljno zreli da naprave zabavu. Kao i u onom vicu „Điđi ili smrt“ pre i posle programa: Berza ploča, knjiga, stripova, CD-a, umjetnina i raskošnih ideja koje samo Bunker nudi. Sve su to razlozi da budete u Fabrici od 6. do 16. septembra, a naročito u subotu, 10. septembra kad je pomenuti program predstavljanja, promovisanja, trgovanja, druženja... Šta je sve Bunker i kakve stručne kapacitete baštini ilustruje i nedavna arheologija Srđana V. Tešina, osnivača i kourednika Severnog Bunkera i Uglješe Šajtinca, bunkeraškog zastavnika prve klase, koji je uvek vodio računa o brojnom stanju i na privremenom radu u Hadersfildu??? Jednom terijer vazda terijer!


Fabrika, Studentski kulturni centar
Bulevar Despota Stefana 5, Novi Sad
<<  Januar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..