BIOFABRIKA - Pop-up izložba „Bio KO-kultura” i panel diskusija

BIOFABRIKA - Pop-up izložba „Bio KO-kultura” i panel diskusija
pon, 1. avgust 2022

Projekat BIOFABRIKA predstavlja umetničku produkciju u obliku eksperimenata, gde se koristi i obrađuje potpuno nov, biorazgradiv i održiv materijal – SKOBI. Glavna namena ovog materijala je da ponudi alternativna rešenja u cilju očuvanja životne sredine, kao, na primer, da zameni plastiku kao najvećeg zagađivača planete, ali je otkriven i njegov veliki potencijal u zameni tekstila. Do sada smo materijal SKOBI promovisali putem radionica za pravljenje materijala u kojima su učestvovali učenici umetničke srednje škole „Bogdan Šuput“. Jedan u nizu aktivnosti bila je i „site-specific“ akcija na obali Dunava, na Štrandu 22. jula 2022, koju je vodila kustoskinja iz Turske zeren Oruc.

Akcija je podrazumevala čišćenje plaže i vođenje interdisciplinarnih razgovora sa publikom i umetnicima kako bi se skrenula pažnja na važnost reciklaže jednokratne plastične ambalaže i strategije odlaganja smeća.

Sledeća aktivnost koju želimo da najavimo je pop-up izložba „Bio KO-kultura”  i panel diskucija koja će se održati 01. Avgusta 2022. u kulturnoj stanici Svilara. U 11h ujutru otvorićemo pop –up izložbu radova koji su nastali na radionicama sa početka projekta, a u kojima su učestvovali učenici srednje umetničke škole Bogdan Šuput. Pored izložbe vodiće se i otvoreni razgovor sa našom gošćom iz Sarajeva, bio-dizajnerkom Majom Halilović i vizuelnom umetnicom Adrien Ujhazi koja je ujedno i umetnički direktor projekta Biofabrika. Njih dve će predstaviti proces stvaranja bio materijala SKOBI i diskutovati na temu njegove upotrebne vrednosti.

Tokom istog dana, počev od 19h vodiće se panel diskusija na teme ekološke i savremene prakse u oblasti umetnosti i dizajna i prikazaćemo neka umetnička i komercijalna rešenja koja nam nudi material SKOBI. U tome će nam pomoći brojni umetnici i stručnjaci, kako inostrani tako i domaći: kustosi, dizajneri, agenti umetnosti, mikrobiolozi, arhitekte.

Nosilac projekta BIOFABRIKA je Udruženje građana ReAktor, a projekat je podržala Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u okviru programskog luka Dunavsko more.



<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..