DOK CINEMA MASTERS: “ISTI” Dejana Petrovića

DOK CINEMA MASTERS: “ISTI” Dejana Petrovića
ned, 31. jul 2022, 20:00 h
Beograd,

Projekcija i razgovor o filmu “Isti”, održaće se 31. avgusta od 20h, u Domu omladine Beograda. ISTI je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Ovaj film je premijerno prikazan na IDFA (2017), i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 20. Ismaillia IFF u Egiptu 2018. godine i Gran pri za najbolji kratki dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filmova. Gost: Dejan Petrović, reditelj, scenarista i producent. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja. ULAZ SLOBODAN.

Scenarista i reditelj: DEJAN PETROVIĆ
Direktor fotografije: DRAGAN VILDOVIĆ
Kompozitor: VOJIN RISTIVOJEVIĆ
Montažer: ALEKSANDAR POPOVIĆ
Dizajner zvuka: NIKOLA CVIJANOVIĆ
Producent: DEJAN PETROVIĆ za NEZAVISNI FILMSKI CENTAR FILMART
Koproducent: IVICA VIDANOVIĆ za CINNAMON FILMS

17 minuta I SRBIJA I IDFA 2017

DEJAN PETROVIĆ  je scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i producent oko 50 kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru kojeg u kontinuitetu realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija. Predaje kao vanredni profesor na studijskom programu Filmska i televizijska režija na Akademiji umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je brojnih nagrada na filmskim festivalima. Za dokumentarce Isti i Prilagođeni, koji su premijerno prikazani na IDFA, kao i brojnim drugim festivalima osvojio je više od 20 nagrada.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije. Filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autorka i moderatorka programa: Jovana Nikolić, producentkinja

Foto: Dragan Vildovic


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Avgust 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..