BIOFABRIKA - Ekološka akcija na Štrandu

BIOFABRIKA - Ekološka akcija na Štrandu
pet, 22. jul 2022
,

Projekat BIOFABRIKA predstavlja umetničku produkciju u obliku eksperimenata, gde se koristi i obrađuje potpuno nov, biorazgradiv i održiv materijal – SKOBI. Glavna namena ovog materijala je da ponudi alternativna rešenja u cilju očuvanja životne sredine, kao, na primer, da zameni plastiku kao najvećeg zagađivača planete, ali je otkriven i njegov veliki potencijal u zameni tekstila. Do sada smo materijal SKOBI promovisali putem radionica za pravljenje materijala u kojima su učestvovali učenici umetničke srednje škole „Bogdan Šuput“.

Sledeća aktivnost u okviru projekta Biofabrika je „site-specific“ akcija na obali Dunava, na Štrandu 22. jula 2022. Gošća otvorene akcije je nezavisna kustoskinja Zeren Oruc iz Turske, koja se najviše bavi temama ekologije i zaštite životne sredine. Cilj akcije je čišćenje plaže i vođenje interdisciplinarnih razgovora sa publikom i umetnicima kako bi se skrenula pažnja na važnost reciklaže jednokratne plastične ambalaže i strategije odlaganja smeća. Rezultate akcije izložićemo u obliku video izložbe u centralnoj galeriji „Šok Zadruga” 26. jula, dok će se otvoreni razgovor u okviru izložbe održati 29. jula u istom prostoru. Teme razgovora obuhvatiće propitivanje ekološke umetnosti i ostalih alternativnih i savremenih umetničkih praksi koje uključuju prirodne i bio-razgradive materijale poput SKOBI-ja.

Do septembra, kada ćemo prikazati dokumentarni film o procesima nastalim tokom rada na projektu, priredićemo još nekoliko izložbi u Galeriji „Šok zadruga“, i panel diskusiju sa izložbom u Kulturnoj stanici Svilara. U tome će nam pomoći brojni umetnici i stručnjaci, kako inostrani tako i domaći: kustosi, dizajneri, agenti umetnosti, mikrobiolozi, arhitekte. Zajedno ćemo propitivati ekološke i savremene prakse u oblasti umetnosti i dizajna i prikazati neka umetnička i komercijalna rešenja koja nam nudi material SKOBI.

Zainteresovani za Ekološku akciju na Štrandu mogu se prijaviti putem linka >>


<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..