50 Filmski festival Sopot

50 Filmski festival Sopot
pon, 4. jul 2022 - ned, 10. jul 2022
,

U Skupštini grada je održana Konferencija za medije povodom održavanja jubilarnog 50-og izdanja Filmskog festivala u Sopotu koji se održava od 4. do 10. jula pod sloganom “Prvih pedeset”. Na konferenciji su govorili Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala, Dragana Čolić, direktorka Centra za kulturu Sopot, Petar Alempijević i producent festivala iz Centra beogradskih festivala. Živorad Milosavljević, predsenik Odbora festivala je konstatujući da se “malo po malo” došlo do 50 godina festivala rekao: “ Moja uloga je dupla u ovom trenutku - predsednik Odbora festivala i predsednika gradske opstine Sopot. 

Filmski festival u Sopotu je mesto gde su tokom prethodnih godina mnogi stvaraoci donosili i predstavljali svoje filmove, festival koji je u velikoj zemlji, na prostorima bivše Jugoslavije, kreirao projekciju za buduće festivale “ Predsednik odbora je spomenuo kako je potom usledio period tranzicije, do toga da je festival u Sopotu postao manifestacija od interesa za grad Beograd koji ulaže značajna sredstva, prema njegovom mišljenju, možda ne toliko dovoljna u ovoj godini, ali naglasio je suštinu u nastojanjima od strane CEBEF-a, a i Opštine Sopot da se manifestacija realizuje kako dolikuje sa 50 godina postojanja.  Istakao je da je statua “Sloboda” ono što je kreacija Sopota, ta minijaturna statueta profesora Živkovića je uvećana do jedne impozantne veličine i ona krasi skver ispred Doma kulture u Sopotu. Najavio je da će ove godine ponovo doći jedna priča povodom 50 godina festivala: Nagrada za mušku ulogu na festivalu nosi ime Bate Živojinovića, a završni radovi koji su u toku dovešće do toga da se u ponedeljak kada počinje festival otkrije spomenik ovom velikanu našeg filma ispred Centra za kulturu. Prema Milosavljevićevim rečima, Sopot je sredina čija se struktura značajno menja i “proključala” je u prethodnim godinama, što se uočava po stanovništvu koje napušta grad i preseljava se u Sopot, a oni formiraju publiku festivala. Završio je obraćanje uz izraze zahvalnosti CEBEF-u na realizaciji festivala, kao i Aleksandru Avramovću, umetničkom direktoru festivala koji kreira program prepoznatljivom putanjom.

Aleksandar Avramović je rekao da je filmski festival u Sopotu  dobio poklon za poluvekovni jubilej - 27 igranih filmova u takmičarskoj konkurenciji, od kojih 3 manjinske koprodukcije, 2 premijere, dok su ostali filmovi viđeni u domaćim i regionalnim bioskopima, a neki i nagrađivani na međnarodnim festivalima. U Sopotu se mogu još jednom videti i “šampioni” gledanosti koji su postavili teško dostižne rekorde, a dokazuju da naša publika ceni domaći film, njegove autore i protagoniste.

Podsetio je da je festival zamišljen sa idejom da se jednom godišnje vidi celokupna domaća produkcija i rekao da će se povodom jubileja odati počast svima koji su zaslužni za nastanak i razvoj festivala. To će se činiti počasnim projekcijama igranog filma “ Devojka sa Kosmaja”  u režiji Dragovana Jovanovića,  jednog od osnivača Slobodarskih filmskih svečanosti i dokumentarnog ostvarenja “ Gradonačelnik” Vuka Dapčeviča,  gde je glavni junak Branko Pešić kome pripadaju zaluge za izgradnju bioskopa i novog objekta Cenra za kulturu. Odlučeno je da se povodom jubileja ove godine dodele 4 statuete slobode za doprinose filmskoj umetnosti -glumici Tanji Bošković, reditelju i scenaristi Zdravku Šotri, dramskom piscu i reditelju Dušanu Kovačeviću i scenografu Milenku Jeremiću, tako će se ovekovečiti grandiozna dela ovih umetnika. „Spomenik velikom glumcu i izdanku Kosmaja, Velimiru Bati Živojinoviću upotpuniće ovaj mozaik“ - rekao je Avramović.

Takođe, on je rekao je da festival iskazuje zahvalnost filmskim stvaraocima svih profesija koji su svoj rad utkali u festival, radnicima, novinarima, a posebno „hvala“ se upućuje publici koja je njegova neizostavna karika. Najavio je prikazivanje 5 dečijih filmova, jer je program za najmlađe uvek bio na visokom mestu festivalskih obaveza. Umetnički direktor je posebno izdvojio film „Nerazumevalica“, reditelja Alekse Maksimovića u kome glavne uloge tumače deca i ljudi sa invaliditetom. On smatra da ovaj bajkovit projekat podseća na obaveze društva i svakog pojedinca da pomognu u stvaranju što humanijih uslova za život ove plemenite populacije. Avramović je u daljem govoru najavio video koji će pratiti festival, inspirisan numerom Odiseja Vojkana Borisavljevića, u režiji Darka Kamarita, zatim koncert “Novih stanovnika Kosmaja“ na otvaranju, predstavljanje monografije o festivalu, kao i izložbu dokumenata i fotografija koja će pratiti festival.

Sa posebnim zadovoljstvom Avramović je najavio i tradicionanu reviju pobedničkih filmova za Beograđane SOFEST PLUS u Domu omladine nakon festivala, a osvrnuo se na to da će o nagradama odlučivati žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

Avramović je na kraju, uz zahvalnost ekipi koja se bavi produkcijom festivala, pohvale za kreativnost vizuejnog rešenja, zaključio kako je Sopot mesto koje zaslužuje da bude poprište nacionalnog festivala u Srbiji.

Dragana Čolić je rekla kako je sama rođena i odrasla u Sopotu uz filmski festival, koji je najznačajniji kulturni događaj i njoj je izuzetna čast što govori ispred Centra za kulturu koji je domaćin jubilarnog 50-og festivala i istakla je da je najvažnije, a ona to govori iz ugla građana, publika ta koja je „iznela“ 50 godina festivala. Napomenula je da je filmski program veoma važan programski deo Centra za kulturu i ljubav prema filmu se neguje od festivala do festivala, koji god da je žanr u pitanju. Čolić je rekla da je za građane Sopota festival poseban emotivni događaj prema kome građani Sopota čak planiraju godišnji odmore.

Petar Alempijević je izrazio zadovoljstvo što Centar beogradskih festivala učestvuje u organizaciji Filmskog festivala u Sopotu koji ove godine sadrži veliki izbor filmova takmičarske selekcije. Alempijević je rekao da će se CEBEF truditi da publika, pored kontakta sa filmovima ima susret i interakciju sa stvaraocima - glumcima, rediteljima, članovima ekipa koji će prisustvovati projekcijama i družiti se u prijatnom abijentu Centra za kulturu u Sopotu.

Osvrnuo se na to da Centar beogradskih festivala ima dosta posla u ovom periodu, pomenuo je koncert Maksima Vengerova i Simona Trpčeskog, zatim učešće CEBEF-a u  projektima pozorišta na otvorenom TEATRIJUM-a, kao i seriju koncerata popularne muzike Garden Sessions krajem jula u Botaničkoj bašti Jevremovac.

Podsetio je da, ko je propustio filmove u prethodnoj godini, sada na festivalu u Sopotu ima priliku da pogleda značajna domaća ostvarenja na jednom mestu, a čak i neka koji nisu bila u distribuciji - koprodukcijski slovenački film Svemir među nama, i Usekovanje,  debitantski film mladog Siniše Cvetića.

www.sofest.rs


Sopot
,
<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..