6. Međunarodno Trijenale proširenih medija - NEOBJAVLJENI MATERIJALI

6. Međunarodno Trijenale proširenih medija - NEOBJAVLJENI MATERIJALI
sre, 15. jun 2022 - ned, 10. jul 2022
Beograd,

Ovogodišnje 6. Trijenale proširenih medija ULUS-a biće održan od 15. juna do 10. jula u Paviljonu Cvijeta Zuzorić i kroz bioskopski program u Jugoslovenskoj Kinoteci koji otpočinje u drugoj polovini juna. Na konkurs, raspisan tokom 2022, prijavilo se preko 100 autora od čega ćemo na izložbi videti 76 radova autora različitih generacija iz Srbije, regiona, Europe i USA. Prvi segment izložbe čine  dela koja se bave PEJZAŽOM bez ograničenja (jezički, istorijski, arhivski, porodični, imaginarni, ekološki, realni, paralelni, politički) kao i temom GREŠKE (koja je u samoj suštini mehanizma tehnologije), do njenih ekstenzija, formata, varijacija i reprezentacija.

Drugi segment izložbe donosi pokušaj odgovora na pitanje da li se stvaralački mehanizmi, inspiracija i kreativnost umetnika, povlače pred diktatima art sistema i kako izgleda samospoznaja UNUTRAŠNJIH PROCESA rada umetnika koji ga vraćaju stvaralačkom činu kada je on sam u fokusu sopstvenog umetničkog posmatranja.

Izbor radova ističe se post pandemijskim, angažovanim i neizbežno ekološkim podtekstom, uz izbor tehnika koji ne podležu u celosti digitalnim trendovima, već obuhvataju širok spektar formata - od grafika i fotografija, preko instalacija, videa i filmova kao i umetničke dokumentacije.

Posebnu izložbenu celinu čine radovi koji vezano za obe teme pružaju publici uvid u do sada neobjavljene materijale iz arhive umetnika, zamisli i realizacije koje nisu bile u fokusu javnosti, a koje na autentičan način otkrivaju težnju ka slobodi izraza.
 
UMETNICI: Marjan Andrejević, Toni Aničin, Lidija Antonović, Boško Atanacković, Maja Beganović, Dina Belančić, Nenad Bogdanović, Dejan Bogojević, Jovana Braletić, Dunja Ćorlomanović, Goran Despotovski, Dragan Dimčić, Miloš Đorđević, Katarina Đorđević Urošević, Sana Garić i Anja Plovanić, Nikola Govedarica, Mila Gvardiol, Rafael Hajder, Lena Rosa Händle, Nikola Jovanović, Jelena Jovčić, Pandora Kartsonaki, Gordana Kaljalović, Katarina Kaplarski Vuković, Biljana Klarić Klara, Marija Konjikušić, Ivana Kosanović, Dragana Kuprešanin, Tanja Ličina, Lidija Mićović, Ana Miladinović, Vlada Milinković, Sara Milojević i Luka Jovanov, Ana Miljkovac, Kristina Milivojević, Zorica Nikić, Marija Nikolić, Miljana Niković, Maria Nova, Gordana Kaljalović i Đorđe Odanović, Jorgos Papafigos, Petra Pavetić Kranjčec, Aleksandra Perić, Ivan Petrović, Saša Petrović, Zvonko Petrović, Sofija Popović, Ivan Pravdić i Dino Rekanović, Danilo Prnjat, Darija Radaković, Jelena Radović, Bojan Radojčić, Danica Radovanović, Aleksandra Rakonjac, Nebojša Rakonjac, Mihailo Ristić, Daniel Rothbart i Carlo Giuliano, Hanibal Salvaro, Sanja Solunac, Tatjana Strugar, Jana Stojaković i Klaudia Šarić-Marić, Živka Suvić, Nina Šumarac, Jablonsky Marit Shalem, Elisso Theochari, Igor Toholj, Lana Vasiljević, Aleksandra Vasović, Srđan Veljović, Tereza Vukić, Andrej Zbašnik, Matea Zeman
 
Umetnici na OTVARANJU, 15. jun u 19h
(interaktivne instalacije, performansi)
Maja BEGANOVIĆ, Elisso THEOKARI, Hanibal SALVARO, Nikola JOVANOVIĆ
 
Maja Beganović // „Napraviti hleb“
Proces umetničkog preživljavanja glavnu je tema performansa Maje Beganović koji se oslanja se na sam čin pravljenja hleba. Umetnik nije društveno prepoznat i kao takav, on nema pravo na socijalnu i ekonomsku stabilnost – ’’...današnje društvo umetnicima i hleb zabranjuje’’. Pravljenje hleba aludira na siromaštvo i to postaje jedini čin kome umetnik može da se posveti jer od čina stvaranja umetničkog dela ne može da se preživi. Takođe, umetnica se osvrće i na pitanje žena, kao najčešćih aktera u procesu pravljenja hleba. Ona preispituje značaj i težinu njihove uloge, često zatvorenih u četiri zida, posebno se osvrćući na njihov položaj za vreme pandemije.
 
Elisso Theochari // ’’Dear_artproject’’
Interaktivni umetnički projekat nas poziva da razmislimo o slobodama na Internetu. Iako su Internet i društvene mreže, naizgled, tu da nam pruže mogućnost neometanog i neograničenog pristupa i izražavanja kao i da nas povežu, u praksi se nije pokazalo tako. Pismo koje umetnica repetativno piše i ostavlja slučajnim prolaznicima predstavlja pokušaj da se poruka slobodno prenese. Kroz dalje distribuisanje i komentar sadržaja pisma putem društvenih mreža, pronalazač pisma koja su ostavljena na slučajno određenim lokacijama se pretvara iz pasivnog posmatrača u promotera neprekidne komunikacije. Projekat komentariše cenzuru i granice online i offline sveta.
 
Hanibal Salvaro // „OD BIJELOG ZAGREBA DO BEOGRADA’’
Spona instalacije, skulpture i performativne prezentacije predstavlja sintezu vizuelne komunikacije koja za cilj ima obraćanje umetnika umetniku. Uz sam čin puštanja instalacije sa porukama koje reka Sava treba da „prenese’’ od Zagreba do Beograda šalju se tople poruke, pozdravi i dobre želje kolegama i koleginicama koje povezuju slične okolnosti, jednako umetničko nasleđe i mehanizmi stvaralaštva. Ovaj projekat posebno je osmišljen za Trijenale, i oslanjase na koncepciju umetničke grupe EXAT 51 čije su se ideje i interpretacije odnosile na apstraktnu umetnost sa akcentom na simbiozi svih disciplina umetničkog stvaralaštva.
 
Nikola Jovanović // „Plastika je moja hrana’’
Čin pretvaranja plastike upotrebnih predmeta, ambalaže u kojoj se servira hrana i piće u nove forme predstavlja izraz razmišljanja o sve većem prisustvu mikroplastike u našoj okolini i njenoj zastupljenosti u našem telu. Umetnik je u ovom slučaju posmatrač koji kao pojedinac nije u mogućnosti da promeni tok hiperprodukcije plastike, kao što nije u mogućnosti da promeni ni neku vrstu opsesije unutar sebe, a koji se odnosi na nekontrolisano sakupljanje plastike u periodima opštih kriza i nemaštine. Objekti od plastike menjaju oblik mutacijom i poprimaju organsku formu, čime ona gubi upotrebnu svrhu, ali dobija novi život.
 
Gordana Kaljalović, Đorđe Odanović - link >>

Ivana Kosanović - link >>

Koordinacioni tim izložbe: Andrijana Pajović, Vukica Vukas, Milica Lapčević, Nenad Jeremić, Aleksandar Rakezić (dizajn), istoričarka umetnosti Neda Radoičić (kao gost), Marija Konjikušić (koordinacija i dizajn).
Tehnička podrška: Srđan Matić, Aleksandar Janković i Aleksandar Ađelković

Posebnu zahvalnost dugujemo: galeriji Remont, ANT computers, SULUV, KING PLUS d.o.o.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..