DEBATNI PROGRAM FESTIVALA KROKODIL

DEBATNI PROGRAM FESTIVALA KROKODIL
sub, 18. jun 2022, 12:00 h

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama. U subotu 18. juna od 12 sati u CZKDu održaće se centralna panel diskusija beogradskog izdanja debatnog programa festivala koja nosi naslov samog festivala Godina magijskog mišljenja. U saradnji s Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku imaćemo priliku da čujemo neke od najeminentinijih glasova javnog prostora u Srbiji, regiona i Evrope te da artikulišemo teme poput pandemije i njenih posledica, preko agresije prema Ukrajini i njenom stanovništvu pa do porasta populizma, desnice, zveckanja oružja, ekonomske krize, krize svesti i mišljenja.

U okviru tri panel diskusije pod naslovima O poverenju, Odučavanje istorije i Budućnost mira govoriće o globalnoj potrebi za novim formatima politika, promišljanja i delanja na svim meridijanima sa osvrtom na jugoistok Evrope ili zapadni Balkan Igor Bandović iz BCBP-a; Darina Ševčenko, izvršna direktorka portala Kyiv Independent; Marko Babić, profesor s Univerziteta u Varšavi; Milivoj Bešlin, istoričar; Andrij Ljubka, pisac i prevodilac i Ivana Dragičević, spoljno-politička novinarka. Razgovor moderiraju Milena Berić članica UO Udruženja KROKODIL i Srđan Hercigonja istraživač iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istog dana od 11 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorićemo KROKODILov debatni program razgovorom o različitosti u medijima sa fokusom kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima. U razgovoru pod naslovom Novinari protiv rasizma će učestvovati novinari/ke, urednici/ke, medijski i kulturni radnici/ce među kojima su: Iva Parađanin (BURO), Stefan Slavković (LiceUlice/NIN), Aleksandar Đuričić (NOVA), Aneta Goranović (Danas) i Milena Berić (KROKODIL) koji će uoči festivala KROKODIL zajedno sa svojim kolegama iz redakcija voditi novinarsku školu čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima. Oni će ujedno i mentorisati ovogodišnju generaciju 15 izabranih KROKODILovih novinara na dan koji će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL. Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..