Koncert: Israel Klezmer Orchestra

Koncert: Israel Klezmer Orchestra
uto, 14. jun 2022, 20:00 h
Beograd,

Utorak, 14. jun 2022. u 20:00 // Velika sala Doma omladine Beograda - Dom omladine Beograda, u saradnji sa Ambasadom Izraela, predstavlja Israel Klezmer Orchestra, jedini ansambl koji čuva muzičko nasleđe istočno-evropskih Jevreja! Grupa je jedinstvena na svetu po ovoj važnoj kulturnoj činjenici što je razlikuje od sličnih postava, i poseduje prepoznatljivu energiju koja nas vraća na izvore početkom 20. veka, kada su funkcionisali veliki klecmer orkestri. Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB i putem tickets.rs sajta, po pretprodajnoj ceni od 500 RSD. Sastav je osnovao Izraelac Geršon Lejzerson 2017, muzičar, kompozitor i učitelj.

Ovaj virtuozni violinista, stručnjak je za klecmer i aktivan istraživač u ovoj oblasti, a diplomirao je na Buchmann Mehta muzičkoj akademji u Tel Avivu. Orkestar je posvećen očuvanju drevne muzičke tradicije, i svoj rad zasniva na dubokom poznavanju jevrejskih narodnih običaja: na repertoaru su pesme na jidišu, hebrejskom i engleskom, pored instrumentalne muzike i tradicionalnih jevrejskih plesova.

Israel Klezmer Orchestra predstavlja muzičku kulturu istočnoevropskog jevrejstva u svom njenom sjaju. Njihovi koncerti su društveni diogađaji, na kojima članovi pozivaju publiku da pleše, peva i učestvuje u ovom izuzetnom iskustvu, dok muzičari iz grupe često lutaju van bine pridružujući se gomili u veselju. Pored muzike, nastupi uključuju priče pune jevrejskog humora, tradicionalnog plesa i objašnjenja o posebnoj vezi koju klecmer muzika ima sa životom jevrejskog naroda u prošlosti i sadašnjosti, jednako u Izraelu, Evropi i Sjedinjenim Državama.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..