Samostalna izložba Ervina Vurma - Jedan minut zauvek

Samostalna izložba Ervina Vurma - Jedan minut zauvek
čet, 7. april 2022 - uto, 9. avgust 2022
,

Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (otvoreno od 7.4. do 0.8.) prva je samostalna izložba ovog istaknutog austrijskih umetnika u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu. Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, teži da prikaže kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus ovog umetnika od 90-ih godina prošlog veka do danas. Sem pomenutih jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) na izložbi su predstavljeni i drugi ikonični radovi autora kao što su „Uzana kuća” (Narrow House), „Debeli automobil” (Fat Car), „Debela kuća” (Fat House)...

Apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima umetnik kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i značajna nova produkcija.

Vurm je posebno za izložbu u Beogradu izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda. S tim u vezi ova sveobuhvatna izložba, zamišljena po koncepciji kao introspektivna pre nego retrospektivna, teži da prikaže bogat i raznoliki umetnički opus Ervina Vurma, kao i raznorodnost medija u kojima umetnik stvara i koje neprestano paralelno razvija i istražuje.
 
Izložba pod nazivom Jedan minut zauvek nosi u sebi paradoksalnu sintezu prolaznosti i večnosti u težnji da podseti na neke ikonične Vurmove jednominutne i performativne skulpture, ovom prilikom oživljene i ponovo izvedene, a koje jedino kroz učešće publike ostavljaju mogućnost i verovatnoću da će stečeno iskustvo zauvek biti upamćeno.
 
Ervin Vurm (1954) je autrijski umetnik koji živi i radi u Limbergu u Austriji, jedan je od trenutno najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene. Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.
 
Vurm je slavu stekao tokom 90-ih godina prošlog veka upravo serijom jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču većinu egzistencijalnih pitanja. Vurmova jednostavna uputstva i crteži pozivaju na učešće kroz inkluzivan, zabavan i društveno participativan pristup, preispitujući istovremeno svetu i konvencionalnu vajarsku tradiciju gde publika kroz igru, ples i pokret postaje i sama jednominutna skulptura.

Muzej savremene umetnosti Beograd
od 7. aprila - 9. avgusta 2022. godine

Kustosi izložbe: Marijana Kolarić i Žerom Sans

Fotografija; Gerald. Y


<<  Novembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..