BEOGRADSKI FESTIVAL MOZAIKA III

BEOGRADSKI FESTIVAL MOZAIKA III
uto, 18. januar 2022 - sre, 9. februar 2022

BEOGRADSKI FESTIVAL MOZAIKA se po treći put održava u Beogradu od 18. janura do 9. februara u Kući Legata (Knez Mihajlova 46). Prvi put je održan 2016. godine, a zatim 2018. U međuvremenu je održan u Kulturnom centru u Parizu, a predstavljen je izborom od 25 mozaika i na izložbi "Balkanski mostovi" u Plovdivu. Ove godine biće predstavljeno preko 100 dela 84 autora iz Srbije i inostranstva a poseban akcenat stavljen je na mozaičku scenu Austrije i Bugarske. Što se tiče stvaralaca iz Srbije, do sada su predstavljene sve tendencije i pravci, kao i svi značajno autori.

Takođe je na predhodnim sazivima održan omaž našim velikom mozaičarima Snežani Marinković i Borislavu Nježiću.

Tokom trajanja festivala održavaće se radionica mozaika, ateljea KAMEN I LOM, tako da posetioci mogu i sami oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici, kao što će i moći da se upaznaju sa savremenim materijalima za izradu mozaika.

U pratećem programu svakog utorka i srede održavaće se predavanja, iz oblasti koje su bliske i ineteresantne stvaraocima u mozaiku (GEOLOGIJA, MINEROLOGIJA, ARHEOLOGIJA, MATEMATIKA), o antičkim mozaicima na tlu Srbije, ali i o tome šta su antički pisci zabeležili o mozaiku, kao i predavanja o smislu i značaju savremenog mozaika.

FESTIVAL NASTOJI DA ISTAKNE ČINJENICU DA BEOGRAD IMA JEDNU OD NAJAČIH  MOZAIČKIH LIKOVNIH SCENA U EVROPI I DA TO MOŽE BITI JEDAN PREPOZNATLJIV I ORIGINALAN DOPRINOS  KULTURE SRBIJE NA MEĐUNARODNOJ KULTURNOJ SCENI .

Festival su podržali: AUSTRIJSKI KULTURNI FORUM BEOGRAD, MAPEI , RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET.

Autor i organizator festivala je Petar Vujošević.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..