Radomir Damjanović Damjan i Veljko Vujačić - RAZLIKE MINIMALIZMA

Radomir Damjanović Damjan i Veljko Vujačić - RAZLIKE MINIMALIZMA
pon, 1. novembar 2021 - uto, 30. novembar 2021

Moderna galerija Beograd će tokom novembra meseca predstaviti radove dva predstavnika savremene beogradske umetničke scene -  Radomira Damnjanovića Damnjana (1935) i Veljka Vujačića (1969). Izložba Damnjana i Vujačića odnosi se na njihove slikarske produkcije apstraktnih minimalističkih oblikovnih svojstava kao jedne zasebne i radikalne problemske pozicije u srpskoj umetnosti poslednjih decenija prošlog i prvih tekućega veka. Izložba traje od 1. do 30. novembra 2021. godine  u Modernoj galeriji Beograd, na adresi Strahinjića Bana 8. 

„Dosledno različitoj generacijskoj pripadnosti, uslovima formiranja i okolnostima nastupa na umetničkoj sceni, između Damnjanovog i Vujačićevog poimanja apstraktnog slikarstva postoje znatne tipološke razlike, ali ih pri tome ipak povezuju zajedničke sklonosti ka sažetim i preglednim vizuelnim i slikarskim rešenjima. Damnjan u svom slikarstvu tokom šezdesetih i sedamdesetih i Vujačić iz devedesetih godina prošlog veka, uprkos evidentnim i razumljivim razlikama, poseduju međusobne srodnosti zasnovane na obostranom poverenju u čiste vizuelne vrednosti, što će posebno da dođe do izražaja kada u okolnim društvenim i životnim prilikama kao bitno i presudno budu postavljena pitanja „opstanka umetnosti u uslovima krize“ i „(ne)mogućnosti autonomije umetnosti u traumatičnom političkom kontekstu“- kako navodi u katalogu izložbe, istoričar umetnosti, prof. dr Ješa Denegri.

Tokom trajanja izložbe, biće organizovana dva stručna vođenja, koje će voditi prof. Ješa Denegri i jedan od autora, umetnik, Veljko Vujačić, a koja će posebno biti najavljena.

Radno vreme galerije je od 10 do 20 časova.

www.modernagalerijabeograd.com

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne