Izložba “A way back home” Ane Marinković

Izložba “A way back home” Ane Marinković
uto, 2. novembar 2021 - pet, 19. novembar 2021
Beograd,

Od 2. do 19. novembra 2021. // Galerija Doma omladine Beograda - Smotra multimedijalnih ostvarenja ’’A way back home’’, nastalih tokom 2021. godine, ukazuje na širok dijapazon oblasti interesovanja umetnice Ane Marinković, kako u formalnom, tako i u idejnom smislu, te direktno upućuje na njenu izrazitu volju da uđe u eksperiment. Izložena dela, koja predstavljaju vizuelni osvrt na višegodišnji boravak u Njujorku, nastala su kao produkti umetničkog artikulisanja intenzivnih introspektivnih istraživanja umetnice tokom navedenog perioda.

Prvi susret sa hiperkapitalističkim društvom u periodu velike političke i epidemiološke krize, lične nesigurnosti i strahovanja od neuspeha, borba sa racionalnim i iracionalnim mislima, beg od stvarnosti kroz zavisnost te silovito vraćanje i sukobljavanje sa istom treba posmatrati kao najvažnije agense u nastanku izloženih radova, koji dodatno naglašavaju njihovu rezonantnost. Atmosferom neizvesnosti, napetosti, egzistencijalne teskobe i tenzije, postignutom inscenacijom postavke, umetnica nas uvodi u metafizički prostor koji materijalizuje njena osećanja, sećanja i druge intimne impulse, što svedoči o tome sa koliko razumevanja je artikulisala izražajna sredstva. Ana Marinković svojim eksperimentom u polju proširenih umetničkih medija, kao i angažovanim pristupom kada su u pitanju sadržinski kvaliteti radova, kroz sopstvena iskustva na kritički način smelo oponira dominantnim umetničkim diskursima, postavljajući važna društveno-kulturološka pitanja.

Kustoskinje: Zlata Vučetić, Minja Velemir

Ana Marinković rođena je 1997. godine u Beogradu. 2018. godine završava osnovne akademske studije, a potom 2019. godine master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrdjana Bajića i Radoša Antonijevića. Trenutno je student prve godine doktorskih studija transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti i medija na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu u klasi profesora Miodraga Šuvakovića.

Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama a neke od njih su: Inter/akcija u Domu omladine Beograda u saradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu katedre za Istoriju umetnosti, Perspektive XXXV u Nacionalnoj galeriji, FESTUM u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Intervencije u galeriji Magacin, Izložba crteža i male plastike studenata FLU u Domu omladine Beograda i mnoge druge. Jedan od najznačajnih izložbi i projekata umetnice je projekat ’’U dodiru sa’’ Muzeja savremenih umetnosti u Beogradu posvećen slepim i slabovidim osobama sa ciljem približavanja umetnosti osetljivim grupama. Rad sa ove izložbe se nalazi u kolekciji muzeja.

Svoj umetnički senzibilitet najbolje predstavlja kroz medij crteža, skulpture i prostornih instalacija. U svom vizuelnom istraživanju se bavi aktuelnim socijalnim i društvenim fenomenima, savremenim sistemima vrednosti i poremećenim međuljudskim i emotivnim odnosima. Kroz lična iskustva na gore navedene teme daje kritički osvrt.

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.
www.domomladine.org


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..