Obeležavanje Dana mrtvih u Institutu Servantes

Obeležavanje Dana mrtvih u Institutu Servantes
sub, 30. oktobar 2021 - čet, 4. novembar 2021
Beograd,

Širom sveta prepoznatljivo i od strane Uneska priznato kulturno nasleđe Meksika, čuveni praznik Dan mrtvih biće obeležen u Institutu Servantes u Beogradu od 30. oktobra do 4. novembra. Dan mrtvih obeležava se u Meksiku svake godine između 31. oktobra i 2. novembra. Na ovaj praznik ljudi se sećaju svojih najmilijih koji su preminuli, odajući im počast na poseban način - organizovanjem svojevrsne zabave koja slavi živote pokojnika. Ambasada Meksika u Srbiji i Institut Servantes u Beogradu predstaviće i ove godine beogradskoj publici deo nadaleko čuvene meksičke tradicije.

Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes biće svečano otvorena u subotu, 30. oktobra tačno u podne. Uz pozdravne reči ispred Instituta Servantes, na uglu Knez Mihailove i Čika Ljubine ulice, posetioci će moći da uživaju u meksičkoj muzici i tradicionalnim poslasticama koje se pripremaju za ovaj dan.

Centralno mesto instalacije u galeriji Instituta zauzeće Oltar mrtvih, koji će ove godine biti posvećen preminulim zdravstvenim radnicima i brojnim žrtvama pandemije COVID-19. Broj posetilaca koji u galeriji mogu da borave istovremeno ograničen je na osam, uz obavezno nošenje maski i održavanje distance.

Tradicionalna proslava Dana mrtvih, koju je 2003. godine Unesko uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, predstavlja jedinstveni spoj različitih kultura. Pre-hispanske grupe, uključujući Olmeke, Asteke i Maje, razvile su verske, paganske rituale pre 3.000 godina. Na taj način, jednom godišnje obeležavan je povratak duhova voljenih osoba u zemlju živih. Nakon španske kolonizacije, ovaj ritual stopio se sa raznim elementima hrišćanske religije i vremenom je postao jedna od najvažnijih porodičnih proslava za Meksikance širom sveta.

Osnovno verovanje utkano u ovaj praznik počiva u tome da se noću duhovi pokojnika vraćaju kući kako bi se ponovo okupili sa svojom porodicom i prijateljima. Upravo zbog toga porodice postavljaju oltare uz neizbežnu hranu, piće i muziku. Dekoraciju čine i razni ukrasi, od kojih svaki ima svoju simboliku, ali i posebni predmeti u kojima je pokojnik uživao. Uobičajeno je verovanje da bi oltar trebalo da sadrži komponente koje evociraju četiri elementa: vodu, zemlju, vetar i vatru. Ovi oltari čine da se duše preminulih osećaju dobrodošlim i pokazuju im da nisu zaboravljeni.

Oltar mrtvih biće postavljen u Galeriji Instituta Servantes sve do 4. novembra. Radno vreme galerije subotom i nedeljom je od 9 do 17.30 časova, a radnim danima od 9 do 21 čas.

Napomena: U prilogu mejla nalaze se fotografije koje možete da koristite uz saopštenje, uz potpis Foto: Sofija Prado / Ambasada Meksika u Srbiji.


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..