Julijan Rahlin sa suprugom Sarom Mekelrevi u Kolarcu

Julijan Rahlin sa suprugom Sarom Mekelrevi u Kolarcu
uto, 12. oktobar 2021
Beograd,

Velika zvezda klasične muzike, violinista, violista i dirigent, Julijan Rahlin održaće koncert za violinu i violu 12. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, zajedno sa svojom suprugom, violinistkinjom Sarom Mekelrevi, sve traženijom zvezdom u usponu. Na programu će se naći kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva. Ulaznice po ceni od 1000 i 1500 dinara mogu se nabaviti onlajn na sajtu Kolarčeve zadužbine, kao i na blagajni Kolarca. Organizator koncerta je Centar beogradskih festivala - CEBEF.

Julian Rahlin, poreklom iz Litvanije, jedna je od najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg vremena. U svojoj karijeri dugoj preko 30 godina, višestruki interesi i talenti odveli su Rahlina širom sveta kao dirigenta, soliste, izvođača, kamernog muzičara, predavača i umetničkog direktora. Kao violinista, Rahlin je scenu delio sa skoro svim većim orkestrima i dirigentima. Njegovi nastupi oduševili su publiku širom sveta, a njegove energične i emotivne interpretacije postavile su ga na čelo klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari „ex Liebig”, iz 1704. godine i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.

Rahlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije. Poznat po svojim metodama proba i vrhunskom muziciranju, dirigovao je Čikaškim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom, Berlinskim koncertnim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Moskovskom filharmonijom, Kineskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula, i simfonijskim orkestrima iz Beča, Birmingema, RAI Torino, kao i na festivalima Grand Teton i Verbier. Rahlin je glavni gostujući dirigent Kraljevske orkestra Turku i Simfonijskog orkestra Kristiansand.

Snažan zagovornik širenja relevantnosti klasične muzike u današnjim kulturnim okvirima, Rahlinovi projekti sa savremenim kompozitorima i međusobnom saradnjom okupili su umetnike iz različitih disciplina, porekla i žanrova. Blisko je sarađivao sa Kšištofom Pendereckim, Gijom Kančelijem, Vangelisom i Lerom Auerbah, čija je dela premijerno izvodio. Takođe je sarađivao i sa Džonom Malkovičem, Žerarom Depardjeom i Rodžerom Murom. Nekoliko puta je veoma zapaženo nastupao i u Srbiji, na oduševljenje domaće publike.  

Julijan Rahlin dobitnik je brojnih nagrada kojima se priznaje njegov rad na polju klasične muzike, uključujući i nagradu “Accademia Musicale Chigiana Siena”, priznanje Svetskog ekonomskog foruma „Mladi globalni lider“ a postao je i ambasador dobre volje UNICEF-a za Dečji fond Ujedinjenih nacija. Godine 2013. nastupio je zajedno sa Zubinom Mehtom i Bavarskim državnim orkestrom na istorijskom koncertu „Mir za Kašmir“ u Srinagaru u Kašmiru, što je bilo prvo izvođenje jednog zapadnog orkestra u tom regionu.

Sarah Mekelrevi jedna je od retkih muzičara podjednako virtuoznih na oba instrumenta, violini i violi. Nastupala je kao solista u sezoni 2021/22 sa  Helsinškom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom i Kraljevskom Liverpulskom filharmonijom. Ona je osnivač nagrađivanog Linden gudačkog kvarteta, trenutno je jedan od najtraženijih muzičara u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mekelrevi  svira na violini Ferdinando Galjano iz 1791. godine i violi Lorenco Storioni iz 1785. godine.  
 
Fotograf: Julia Wesely


Kolarac
Studentski trg 5, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..