IZLOŽBA BOGDANA MAKSIMOVIĆA U GALERIJI „OSTAVINSKA”

IZLOŽBA BOGDANA MAKSIMOVIĆA U GALERIJI „OSTAVINSKA”
pet, 9. jul 2021 - čet, 15. jul 2021

Izložba Bogdana Maksimovića pod nazivom „Pas de Deux” biće otvorena od 9. jula u galeriji KC Magacin „Ostavinska”, svakog dana od 17 do 21 sati. Izložba „Pas de Deux” uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom - jednom od najdužih umetničkih tradicija koja se provlači od renesanse naovamo. „Radovima su obuhvaćeni neki od najpoznatijih mitova - mit o Samsonu, Haosu i Erosu, Veneri, Davidu i Golijatu, o Evropi iz Homerove „Ilijade”, i drugih. Centralni motiv je erotika koja se, sa jedne strane, oslanja na tradiciju i slike poput Botičelijeve „Venere”, a sa druge strane je preispituje. Junakinje slika su smele i svesne sebe.

One gledaju posmatrače pravo u oči i ruše tabue pokazujući da su svesne pogleda koje privlače”, objašnjava Bogdan Maksimović.

Rad na seriji radova „Pas de Deux” Maksimović je počeo 2015. godine: „Ova izložbena postavka obuhvata 20 radova koji spajaju različite estetike - stripa, 3d i digitalne grafike i oslanja se na klupsku, kabare i burlesknu estetiku. U većini slučajeva, likovi na slikama su stvarne ličnosti. Radio sam sa modelima i uz njihovu saglasnost jer sam želeo da prenesem na radove njihove identitete i vrednosti.”

Maksimović ističe da je u centru zbivanja tradicionalni muški pogled, takozvani male gaze: „Krenuli smo da radimo u trenucima razvoja Me Too i Time’s Up pokreta i hteli smo da vidimo kakva je naša uloga u svetu koji se menja. Pozicija umetnika kao belog sredovečnog muškarca je nezgodna kad su takve teme u pitanju, ali tematika „Pas de Deux” dekonstruiše klasičan muški pogled i podstiče emancipaciju žena kroz ukidanje tabua tela i oslobađanjem ženske i intimne prirode. ”

Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a potom završio studije i diplomirao u Školi umetnosti Utreht (Holandija). Predsednik je Dizajn sekcije ULUPUDUS-a i dobitnik dve plakete Majske izložbe za radove „Under Pressure” i „Muza”. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i tri samostalne izložbe. Poslednja izložba „Pas de Deux” biće otvorena do 15. jula.

● Izložba „Pas de Deux” uklapa mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom - sledeći dugu umetničku tradiciju koja potiče još od renesanse

●  Rad na serijalu traje od 2015. godine

● Bogdan Maksimović je dobitnik dve plakete Majske izložbe; učesnik je više kolektivnih i autor tri samostalne izložbe

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..