CirkoBalkana 2020. - jedini festival savremenog cirkusa u Srbiji

CirkoBalkana 2020. - jedini festival savremenog cirkusa u Srbiji
pon, 9. novembar 2020 - sub, 14. novembar 2020

Od 9. do 14. novembra u Beogradu na više lokacija. Nakon, prvobitno planiranog septembarskog izdanja, udruženje Cirkusfera organizuje osmi po redu festival savremenog cirkusa Cirkobalkana u periodu od 9. do 14. novembra. Usled poznatih okolnosti, šator ove godine neće biti naša pozornica, već se program realizuje u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, KC Magacin i klubu Drugstor. CirkoBalkana festival nudi raznovrstan i izazovan program pun autentičnog izraza i umetničkih inovacija, nešto što savremenom cirkusu kao transdisciplinarnoj umetničkoj formi daje nešto suštinsko, nešto novo, lično i upečatljivo. Svaka predstava je upravo cirkuski eksperiment koji svojom slobodom, veštinom i komunikativnošću sa publikom izaziva poštovanje, iznenađuje i čudi, stvara nemir.

U sklopu ovogodišnje Cirkobalkane održavamo i drugu po redu Noć cirkusa, koju realizujemo u saradnji sa prestižnom evropskom mrežom za razvoj cirkuske umetnosti- Cirkostrada mrežom i Circusnext platformom. Pored predstava program festivala svake godine donosi priliku regionalnim umetnicima da uče i napreduju kroz edukativne radionice koje drže gosti predavači. Ove godine održavamo tri radionice koje se bave cirkuskim disciplinama i to žongliranjem, vazdušnim akrobacijama i akrobatskim plesom.

Festival 9. novembra u 19h u klubu Dragstor otvara predstava Nestabilan, francuske kompanije Les Hommes penchés. Umetnik Nikola Friso (Nicolas Fraiseau) u predstavi koristi tehniku akrobacija na kineskoj šipci na inovativan način pretvarajući je u nestabilan objekat. Baveći se problemom krhkosti i nepredvidivosti umetnika i sveta oko njega, tema predstave je danas aktuelnija nego 2018.godine kada je premijerno izvedena.

Drugog dana festivala 10.novembra u 19h u CZKD-u, na programu su dve prezentacije radova u nastajanju. Prva je Duga igra u izvođenju trupe OLGA ​iz Španije, koja služeći se žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni, propituje pitanje identieta “milenijumske generacije”. Druga prezentacija rada u nastajanju, u okviru iste večeri nosi naslov Samo kosti, ​amerikanke sa prebivalištem u Stokholmu, Marine Čeri. Predstavljajući svoj solo, koristeći kontorziju i akrobatski ples, autorka svoj rad opisuje kao mešavinu telesnih i mentalnih manipulacija.

Treći dan 11. novembar u 18h u CZKD-u prikazujemo domaću produkciju koja broji dva  performansa. Performans Nula​, kojim je otvoren ovogodišnji Bitef festival, u produkciji Cirkusfere i 54.Bitefa. Građa ovog rada, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz  eksperimentisanja sa predmetima, zvukom i pokretom. Kretanjem između poznatog i neizvesnog umetnici na sceni se igraju sa uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans. Iste večeri  predstavljamo vatreni performans Omaje u produkciji novosadske grupe Ludifiko. U  kojem umetnice svojim veštinama plesa i manipulacije vatrenim rekvizitima oživljavaju biće iz srpske mitologije pod imenom Omaja i svojim telima i vatrenim mandalama stvaraju vizuelnu iluziju.

U Bitef teatru 12. novembra u 20h, publika ima priliku da pogleda nesvakidašnju, eksperimentalnu žonglersku predstavu Jedan hitac kompanije Protokol. Predstava gradi odnos  sa prostorom u kojem se izvodi, dozvoljavajući da prostor menja dinamiku igranja usled čega je svako izvođenje jedinstveno.

Poslednja u nizu francuskih predstava je Pomirenje​, duo kolektiva Martin na plaži ​koja se izvodi 13. novembra u 20h u Bitef teatru. Pomirenje je performans žonglera i fotografa zasnovan na putovanju koje su umetnici proživeli zajedno kroz Jugoistočnu Evropu. Festival, 14. novembra od 19h u CZKD-u, zatvara Otvorena pozornica - dinamični cirkuski maraton, veče kada će akteri lokalne cirkuske scene, uz pokojeg gosta, imaju priliku da predstave svoje autorske performanse u kratkoj formi. I to nije sve! To je veče koje već  godinama unazad nosi epitet najposećenijeg i najzabavnijeg programa. Za ovu godinu je pripremljen uvrnuti koncept uličnog semafora usmeren da vozače, čitaj gledaoce, istrese iz gaća. Zato pripremite lovu u svakom džepu, da slučajno ne zafali nagrada za nekog! I dajte gas jer umetnici sigurno hoće.

<<  Decembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Putopisi, Intervjui..