19. BIJENALE UMETNOSTI U PANČEVU

19. BIJENALE UMETNOSTI U PANČEVU
sub, 31. oktobar 2020 - pet, 27. novembar 2020

Devetnaesta po redu manifestacija Bijenale umetnosti, pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!“ biće održano od 31. oktobra do 27. novembra u više izlagačkih prostora u Pančevu. Ovogodišnji koncept osmislio je četvroročlani autorski tim, dr Ivana Bašičević Antić, Sanja Latinović, dr Selman Trtovac i Stevan Vuković, a realizuje ga Kulturni centar Pančeva, uz pokroviteljstvo grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. O ovogodišnjem konceptu, autorski tim je zapisao: „Postoje pojave u umetnosti koje su nicale mimo uobičajenih pravila i normi svog vremena i svakako mimo svih očekivanja. Te su pojave činile ono što se na kraju, mnogo posle njihovog nastanka, ispostavilo kao progres u umetnosti.

Iako su istorija i teorija umetnosti tradicionalno pomake do nedavno detektovale samo u velikim centrima umetničkog sveta (Njujork, Rim, Pariz) ispostavilo se da su se u našem regionu (onom koji je činio područije bivših Jugoslavija) takve pojave takođe dešavale, bile podjednako samonikle. Bile su u duhu sličnih naprednih događaja u tim velikim centrima i jednako doprinosile napretku u shvatanju i stvaranju umetnosti. Isto tako, nažalost, bile su uglavnom ignorisane ili osuđivane u svom neposrednom okruženju.

Istorizovane u tekstovima Ješe Denegrija pod pojmom ‘druge linije’, one su nas ovom prilikom zanimale zbog načina na koji su nastale i uticaja koje su ostvarile. S obzirom da se prilike za potpuno nezavisno preispitivanje takvih procesa retko javljaju mi smo želeli da ovaj Bijenale bude upravo mesto za to - analizu tokova na toj ‘drugoj liniji’ u umetnosti, liniji u koju mi kao tim duboko verujemo“.

U okviru ovogodišnjeg programa radove će uzložiti 20 umetnika iz Srbije i Hrvatske, među kojima su Todosijević Raša, Bilanović Milica, Bogdanović Slavko, Džafo Nikola, Ilić Siniša, Jovanović Katarina, Alfa, Kuda org, umetnička grupa, Milivojević Era, Petrović Tijana, Popović Zoran, Rakić Milica, Stupar Slobodanka, Todorović Zoran, Tokin Vesna, Treći Beograd - umetnički kolektiv i Pavlović Velјko, Vojvodić Dragan, Sanja Iveković, Armanini Ivana  i Golub Marko, Frelih Vladimir i Stojnić Damir (Hrvatska). Učešće u ovogodišnjem programu uzeće i teoretirači Ješa Denegri, Reinz Seraina, Dr Ivana Bašičević Antić, Dr Selman Trtovac, Stevan Vuković, Sabine Hensgen i Andrej Monastirski.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..