Izložba stripa “Šta se krčka?” Jane Adamović u Pančevu

Izložba stripa “Šta se krčka?” Jane Adamović u Pančevu
ned, 8. mart 2020

U nedelju, 8. marta u 18 sati u prostorijama agencije KomunikArt (Vojvode Živojina Mišića 6, u pasažu) u Pančevu biće otvorena strip izložba “Šta se krčka?” autorke Jane Adamović. Ova umetnica predstaviće radove u nekoliko tematskih celina: “Mešana salata” obuhvatiće miks ilustracija raznih tehnika i žanrova, “Fast food” kratke autorske stripove, “Francuska kuhinja” će prikazati table klasičnog stripa objavljenih u Francuskoj, dok se tematska celina “Zagorela jela” sastoji od odbijenih strip tabli i propalih projekata.

Jana Adamović je ilustratorka i strip autorka iz Beograda. Sarađivala je sa francuskim izdavačem “Editions Delcourt” kao crtačica i koloristkinja na sedam izdanja. Kratke stripove objavljuje u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Nemačkoj, a strip albume u Francuskoj, Španiji, Italiji i Holandiji. Trenutno sarađuje s američkim izdavačem Dark Horse. Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu. Učestvuje na mnogim grupnim, a imala je i četiri samostalne izložbe. Autorka je kolektivne izložbe “Ona se Budi / BD Egalite” strip autorki iz regiona i Francuske koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti. Izložba je nastala u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu 2018. godine, a obišla je Beograd, Novi Sad, Ljubljanu i Zagreb. U oktobru 2019. odlikovana je francuskim ordenom viteza Reda umetnosti i književnosti.
 
Izložbom “Šta se krčka?” Jane Adamović galerija KomunikArt će obeležiti Dan žena, u skladu sa programskom orijentacijom usmerenom ka promovisanju i povećanju vidljivosti autorki u savremenom stripu. Prvu ovogodišnju izložbu u ovom prostoru, pod nazivom “Paranoja u svemiru” krajem januara otvorila je strip autorka Iva Atoski.

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..