Gde su bili, kako su parkirali: Aleksandar Maćašev

Gde su bili, kako su parkirali: Aleksandar Maćašev
čet, 5. septembar 2019, 18:00 h

U četvrtak, 5. septembra u 18h // Maksima Gorkog 17a // Ovogodišnji program KC Rex „Prepa(r)kiranje" kojim se obeležava 25 godina postojanja centra, najavljujemo prilagođenim izdanjem serije GDE SU BILI ŠTA SU RADILI. Aleksandar Maćašev, autor koji je, između ostalog, svojim radovima obeležio nekoliko projekata KC Rex kao što su 2000 Srbija, KEF 1, 2 i 3 itd. podeliće sa zainteresovanom publikom utiske i novosti iz novog egzistencijalnog i autorskog boravišta u SAD, kao tradicionalnog „preparking prostora" za milione tražilaca i tražiteljki boljeg i uspešnijeg života.

Aleksandar nikad nije aktivno planirao da emigrira, ali se 2006. godine seli za Sjedinjene Američke Države kad mu je, kako kaže, bilo najbolje u tadašnjoj SCG. Podeliće sa nama specifičnosti sopstvene emigracije kao što su istopolna veza sa američkim državljaninom i prilagodjavanje profesionalnog identiteta biznisu američke imigracije. Da li je kasno seliti se sa 35 godina? Šta raditi sa nasleđem iseljeničke kulture sa ovih prostora? Da li je uopšte moguće vratiti se?

Amerika je u tom trenutku na vrhuncu imperijalističkih aspiracija, a za par godina se dešava finansijska kriza. Politički život je kulturalizovan i spektakularizovan. Kako se nositi sa očekivanjima formiranim medijskim slikama i kako se od tih istih slika boluje?

Život u četiri države (SFRJ, SRJ, SCG i Srbija) je i pre emigracije već proizveo tinjajuću neurozu nepripadanja. A često seljenje (iz stana u stan, iz grada u grad) koje se nastavilo i u Americi samo je dalje razvijalo osećaj neukotvljenosti. Kako u takvoj situaciji proizvesti minimalnu iluziju stalnosti i sigurnosti i kako/šta raditi u pokretu? Aleksandar se okrenuo, u početku samo dnevničkom, bavljenju bojom. Da li jedan nestalan fenomen kao što je boja može da pruži stabilnost?

Chromapost je nano-blogging projekat započet 2009. godine, gde svaki post čini jedna boja. Ta osnovna premisa Chromaposta upotrebljena je za umetničke radove, prevođenje u zvuk i muziku, kao i za društvenu mrežu, kompjuterske programe, data vizualizacije i "color studies"
program.

Jedan od glavnih izdanaka ovog projekta je istraživanje i edukativni program "Why That Color?", gde se boja posmatra kao proces i kao društvena praksa. Boja se često u umetničkom obrazovanju i polju vizuelne kulture tretira kao dodatni, površni i dekorativni atribut.

Kroz "Why That Color?" boja se sagledava kao vrlo uticajan konstitutivni element vizuelnog iskustva i društvene realnosti. Od kritičkog pogleda na boju kao simptom, kao označitelja klasnih razlika, sastavnog činioca u konstruisanju rase, roda i nacije, preko boje kao zajedničkog iskustva i jezičke konceptualizacije, do boje kao materijala koji je postao i ostao jedno od ključnih sredstava u kreiranju potrošačke želje i maksimizacije profita. www.chromapost.com

Aleksandar Maćašev je rođen 1971. godine u Bečeju (SFRJ), a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (SRJ) 1998. godine. Deluje na poljima dizajna i umetnosti. Živi i radi u Nujorku (SAD). www.macasev.com

"Prepa(r)kiranje" je program kojim će se obeležiti 25 godina rada KC Rex u svetlu višestrukih, često i iznuđenih, programskih, produkcijskih i lokacijskih promena i izmeštanja. Fokus istraživačkih i debatnih aktivnosti biće na rekapitulaciji i evaluaciji odnosa između društvenog aktivizma, savremene umetnosti i kritičke kulturne produkcije.

Program KC Rex GDE SU BILI ŠTA SU RADILI tokom poslednjih 17 godina predstavlja stručnoj i široj publici iskustva umetnika i umetnica, aktivistkinja i aktivista, naučnih i kulturnih radnica i radnika koji različitim profesionalnim povodima gostuju, rade i sarađuju u inostranstvu.    

Tokom 20 godina postojanja Kulturnog centra REX, REXov tim i hiljade saradnika i saradnica različitih profesionalnih opredeljenja realizovalo je programe i projekte koje je posetilo preko 400.000 ljudi. Naše samostalne, kao i saradničke projekte i njihovu produkciju su podržavale domaće i međunarodne inicijative i fondacije, lokalne, regionalne i međunarodne mreže.
Ove godine, projekte tima Kulturnog centra REX pomaže Fondacija za otvoreno društvo, kroz podršku Govornom programu. Fondacija Hajnrih Bel podržava aktivnosti inicijative KO GRADI GRAD, a Ministarstvo kulture projekte Pogled unazad i Staro sajmište – Rute.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..