VIDentiteti - izložba povodom 10 godina Gradske galerije

VIDentiteti - izložba povodom 10 godina Gradske galerije
pon, 22. april 2019 - ned, 5. maj 2019
Beograd,

Posle deset izlagačih sezona, deset konkursa za izlaganje i preko stotinu organizovanih izložbi Gradska galerija Kulturnog centra Grad obeležiće 22. aprila jubilej, deceniju postojanja i rada, specijalnom izložbom koja će još jednom sumirati savremeno stvaralaštvo u našoj zemlji na jednom malom uzorku od celokupnog portfolija umetnika koje je galerija predstavila u proteklih deset godina. U ponedeljak 22. aprila od 20 časova izložba pod nazivom VIDentiteti čiji je autor kustos Gradske galerije Aleksandar Stojanović Luci, predstaviće radove Aleksandre Antić, Đorđa Ćorića, Kristine Oparušić, Miodraga Krkobabića, Kristine Jovanović i Sandre Stojanvić (Identical), Dejana Klementa i Sanje Ćopić.

Umetničko istraživanje identiteta u savremenom društvu zajednički je imenilac velikog broja umetnica i umetnika na lokalnoj sceni, što je bila tema prvog kustoskog projekta Stojanovića, a povodom sedmog rođendana galerije. Izložba VIDentiteti logični je nastavak izložbe pod nazivom Metodologije dekonstrukcije identiteta, održane 2016. godine, međutim ovoga puta pored istraživanja identiteta zajednički imenlac je i forma video rada – medijuma koji je dosad najmanje bio zastupljen među izlagačima.

Otuda je naslov jasna simbioza dva osnovna parametra ove izložbe, kako bi se prikazao jasan kustoski koncept – pregled istraživanja raznih uticaja savremenog društva na kolektivni odnosno lični identitet umetnika ili publike u veoma specifičnim ekonomsko-političkim uslovima Srbije, zemlje u večitoj tranziciji i stagnaciji, prikazanih kroz video radove i instalacije koje sadrže video.

Većina autora je publici KC Grada dobro poznata, s obzirom da se u protekloj deceniji predstavila samostalnim projektima u galeriji, međutim imajući u vidu ulogu galerije u promociji mladih umetnika i ovoga puta dvoje autora predstavljamo premijerno publici u Beogradu: Kristina Oparušić predstaviće nam svoj master rad – interaktivnu video istalaciju pod nazivom MUVOL, dok će Đorđe Ćorić iznenaditi publiku svojim radom na samom otvaranju izložbe. Nakon Ćorića, kolektiv Identical snimiće svoj video na licu mesta pred publikom.

Celina postavke videa i instalacija prati uticaj nacionalizma, mitologije, kapitalizma i kvazi slobode u medijima na lični i kolektivni identitet, kao i uticaje društvene, poslovne i emocionalne elemente koje pojedinim autorima i autorkama predstavljaju presudne uticaje na sopstveni identitet.

Izložba će biti otvorena do 5. maja, ali pozivamo posetioce da dođu 22. aprila, zbog gore pomenutih radova koje će se videti u celosti samo tokom otvaranja.

Otvaranje će biti praćeno koktelom, a datumi vođenja kroz izložbu biće najavljeni naknadno.



Kulturni Centar Grad
Braće Krsmanović 4, Beograd
<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..