14. Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA 2019.

14. Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA 2019.
čet, 9. maj 2019 - sre, 22. maj 2019

BINA 2019 / POZITIVNO–AKTIVNO / Četrnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019, pod sloganom “Pozitivno/Aktivno”, kroz različite formate - izložbe, predavanja, performanse i instalacije, od 09.05. do  predstavlja savremenu arhitektonsku praksu koja nastaje u potpuno drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, a čije su osnovne karakteristike: brzina, diktat kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost. Ovogodišnji brižno osmišljen koncept Beogradske internacionalne nedelje arhitekture u Beograd dovodi četiri inostrane izložbe i kolektiva - iz Austrije, Danske, Slovenije i Španije.

U okviru večeri svečanog otvaranja manifestacije, u četvrtak, 9. maja u 20 sati u Galeriji Artget, biće otvorena izložba “Nova tradicija – Savremena arhitektura Južnog Tirola” autora Davida Kalasa i Lize Trokner. Dva dana kasnije od 18 sati, na programu je stručno vođenje kroz izložbu, uz prisustvo autora. Izložbu realizuje udruženje Südtiroler Künstlerbund uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Koncept izložbe počiva na čuvenom južnotirolskom gostoprimstvu i odražava njegov kulturni i višejezični karakter. Budući da je nastala u regionu u kome se govore tri jezika, sa raznolikom kulturnom scenom, izložba ima za cilj da pozove publiku za zajednički sto. Posetioci će moći da sednu za veliku trpezu gde će se služiti (prikazivati) arhitektonska i umetnička jela. Na meniju su tradicija, reinterpretacija i kreativni uticaji. Mahlzeit (nemački), Buon appetito (italijanski), Bun Apetit (ladinski).

Izložba “Savremena danska arhitektura” autora Ministarstva spoljnih poslova Danske, Udruženje danskih arhitektonskih kompanija i Inicijative za dansku arhitekturu i dizajn biće otvorena u ponedeljak, 13. maja u 17.30, na Platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Trgu republike. Istog dana u 18 sati u Galeriji Artget na programu je serija predavanja Olge Popović Larsen i Jakoba Knudsena, koje moderira Aleksandra Stupar. Program se realizuje u saradnji sa Danskom Ambasadom u Beogradu. Svi projekti koje obuhvata ova izložba primeri su savremene, održive arhitekture danskih firmi u kojima se spajaju funkcionalnost i estetika. Društveno održivi projekti koji su usmereni na stvaranje interakcije, održivi projekti u oblasti životne sredine kojima se smanjuju emisije štetnih gasova pretvaranjem energije sunca, vode i vetra u električnu energiju, kao i ekonomski održivi projekti, u okviru kojih se za napuštene zgrade, pa čak i za čitave kvartove, osmišljava nov način korišćenja – sve to je predstavljeno na ovoj izložbi, te tako imamo pregled talenata i raznolikosti pristupa savremenih danskih arhitekata. Takođe, u okviru saradnje sa Danskom Ambasadom u Beogradu, u ponedeljak 20. maja od 18 sati u Galeriji Artget, biće održana još jedna serija predavanja uz učešće studija ADEPT i Jakoba Matsena iz Kopenhagena, i moderatorke Žakline Gligorijević.

U okviru programa Noći muzeja, u subotu, 18. maja, od 16 sati na Trgu republike kod fontane održaće se performans “Plastika nema granice” španskog kolektiva Basurama i Ide-Mari Korel u, saradnji sa galerijom Kolektiv. U okviru gostovanja ovih španskih umetnika, biće održano i više različitih radionica.  Basurama i Ida-Mari Korel sarađuju na performansu sa haljinama od plastičnih kesa kao instalacijama.  Ovaj rad se bavi ciljem održivog razvoja 16* i njegovom povezanošću sa globalnim masovnim konzumerizmom, našim „plastičnim ponašanjem“, njegovim uticajem na gubitak naše individualnosti i tradicije i na rastuće globalne pokrete kao što su jeftini masovni turizam i izbeglištvo. Plastična kesa predstavlja naše globalno masovno i spontano potrošačko društvo. Dok pristalice globalnog masovnog turizma i konzumerizma i dalje nose plastične kese kao trofeje, plastične kese su jedino i najjeftinije sredstvo za izbeglice koje prelaze granice i mora, noseći lične stvari koje su im preostale. 

Izložba “Nagrada Piranezi 2018” nastala u saradnji sa Danima arhitekture u Piranu, biće otvorena u sredu, 22. maja u 19 sati, u Galeriji Kolektiv, nakon čega sledi i razgovor sa gostima iz Slovenije. Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica vodi poreklo iz Pirana. Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i za najinovativnije ideje studenata. Posle duže pauze 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..