Otvaranje izlozbe Momcilo St. Mokranjac

Otvaranje izlozbe Momcilo St. Mokranjac
uto, 16. april 2019 - sub, 4. maj 2019
,

Izložba "Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog", u sklopu ciklusa "Velikani u farmaciji", u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Muzeja Krajine iz Negotina i SANU, biće otvorena, u utorak, 16. aprila 2019. godine, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, Beograd. Autorke izložbe Danijela Đukić Ćosić, vanredni profesor toksikologije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Jelena Manojlović, spec. farmacije, kustos Muzeja istorije farmacije i Emila Petrović, kustos Muzeja Krajine iz Negotina, kroz arhivsku građu, dokumente i predmete široj i naučnoj javnosti predstaviće život i rad značajanog naučnika, profesora, velikana u farmaciji.

Izložbu će otvoriti prof. dr Slađana Šobajić, dekan Farmaceutskog fakulteta i Hor Dečijeg kulturnog centra Beograda, pod upravom Nevene Ivanović.

Ciklusom "Velikani u farmaciji" Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu počinje obeležavanje značajnog jubileja, 80 godina studija farmacije, povodom koga će do kraja 2019. godine biti upriličeni bogati sadržaji. Izložba "Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog" će biti otvorena do 4. maja 2019. godine, a u toku njenog trajanja predviđeni su prateći programi i stručna vođenja, o kojima će javnost naknadno biti informisana na sajtu SANU i Farmaceutskog fakulteta.

Momčilo St. Mokranjac (28. april 1899 – 16. septembar 1967.) sin čuvenog srpskog kompozitora Stevana Mokranjca i Marije Predić (bratanice Uroša Predića), bio je hemičar i prvi profesor Toksikološke hemije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čija se najveća zasluga ogleda u utemeljenju obrazovanja u oblasti toksikologije, ne samo u Srbiji već i tadašnjoj jugoslovenskoj državi. Izložba ima za cilj da povodom 120 godina od rođenja profesora Momčila St. Mokranjca široj i naučnoj javnosti predstavi njegov doprinos i zasluge u radu hemijskih laboratorija, osnivanju Instituta za toksikološku hemiju, nastavi i obrazovanju farmaceuta, saradnji između fakulteta i farmaceutskih udruženja, kao i bogat istraživački opus, koji je nagrađen značajnim priznanjima (dopisnim članstvom u Pariskoj akademiji farmacije i Lavoazijeovom medaljom), uz sve druge aktivnosti koje je Momčilo St. Mokranjac obavljao tokom radnog veka. Verujemo da će izložba pokazati da se ime „Mokranjac” vezuje za dva oca, oca srpske muzike i oca srpske i jugoslovenske toksikologije.


<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..