Izložba "31 SAN" Đurđe Garčević

Izložba
uto, 12. jul 2022 - ned, 24. jul 2022
Beograd,

Od 12. do 24. jula 2022. // Galerija Doma omladine Beograda - Projekat ''31 san'' nastao je kao proizvod dugogodišnjeg traganja za najboljim načinom za predstavljanje snova, kroz različite medije. Đurđa Garčević teži slikovitom uobličavanju toka misli, ideja i događaja koji se dešavaju u snu. Na izložbi su predstavljeni radovi koji predstavljaju sponu između jave i sna. "31 SAN" - Kad ustanemo, počinje život, kad zaspimo, počinje drugi život. Ovi životi ne razlikuju se mnogo. Međutim, ispremeštani su i prepliću se. Postoji izreka da se u snovima dešavaju stvari koje priželjkujemo na javi. Međutim, vremenom shvatamo da se u životu dešavaju stvari koje ni u snovima ne bismo pomislili.

U snovima razvrstavamo dešavanja iz budnog života. Objašnjavamo sebi stvari koje nam nisu sasvim jasne u stvarnosti. U podsvesti se one kombinuju na novi način. Kada sanjamo, saznajemo o svojim osećanjima, spoznajemo sebe i svoje emocije. U snovima stičemo inspiraciju za stvarnost. Tada, nakon snova, ljude i događaje iz stvarnosti smeštamo u drugačije priče i život dobija novu logiku. Snovi nam pružaju novi način sagledavanja stvarnosti.

Smatra se da je potrebno razmatrati stvari iz drugog ugla. Važno je staviti se u tuđe cipele. Na taj način naš rezon postaje širi, bolje razumemo ljude, dešavanja, sopstvenu i tuđu stvarnost. Ipak, ljudi su satkani od ličnih iskustava. Da bismo razumeli druge, moramo se približiti njihovim čulima i doživljajima. Snovi mogu biti naš način da tragamo za sopstvenim odgovorima i da stvari vidimo jasnije.

Neke stvari vremenom spoznajemo kroz iskustvo. Potom ih možemo predviđati prema svom instinktu. Često, ipak, nedovoljno verujemo sopstvenoj intuiciji. Iako postoje obrasci dešavanja u životu, život je nepredvidiv. Iznenadi nas, izbaci iz koloseka, i nauči nas lekciju. Život nas primorava da pronađemo nova rešenja i načine da se nosimo sa iznenađenjima.

Zato pamtim svoje snove, crtam ih, zapisujem i vraćam im se u svakodnevnom životu. Iz snova crpim iskustva za budni život.

Nedorečene razgovore sa jave nastavljam i zaključujem u snu. Prepoznajem i razumem osećanja koja nisam razumela budna. Događaji se nastavljaju, objašnjavam sebi situacije, tuđe i sopstvene reči. Razumem nijanse i različitosti svih postupaka. Odlazim na razna mesta, ona na kojima sam već bila i ona na kojima nisam. U snovima stvaram nove odnose s ljudima i nova osećanja za njih. Sukobljavam se i volim na nove načine. Ponekad, snovi iščeznu u prvim trenucima budnog života, ali osećaj iz sna me prativ čitav dan. Delovi sna se polako javljaju tokom dana. Zahvaljujući snovima bolje razumem život, idem dalje i vraćam se, sigurnija sam, jer donekle mogu da predvidim šta me čeka.

Golem je krug gde zajedno večeraju snovi i stvarnost. Čini mi se da se mi, ljudi, njima pridružujemo i među sobom jače povezujemo.

Đurđa Garčević je industrijski dizajner sa snažnim interesovanjem za konceptualnu umetnost, snove i istraživanje prirode. Na smeru industrijskog dizajna i vizuelnih umetnosti, njenu odluku za usmerenje pokreće interesovanje za udruživanjem umetnosti i nauke. Od deteta koje oblikuje žicu i pravi sebi igračke u autoservisu svog dede, postala je dizajnerka. Ona se sada trudi da kroz dizajn reši probleme sa kojima se svet suočava danas. Kroz ilustracije pokušava da sprovede snove i ideje u nešto korisno, da proizvodima da ličnost i dodatnu vrednost.

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Avgust 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..