Prepreka ili prag - samostalna izložba Sanje Latinović

Prepreka ili prag - samostalna izložba Sanje Latinović
pet, 24. jun 2022 - sre, 31. avgust 2022
,

Na formalnom nivou njene performans akcije možemo klasifikovati podelom u tri grupe – 1. samostalne, često i radikalne izvedbe, 2. kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva, 3.  kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog perform – aktera. Sve ovo, pojedinačno i objedinjeno karakteriše autorkin specifičan pristup analizi stvaranja i odvijanja umetničkog čina koji se najpre može shvatiti na nivou sprovođenja oblika različitih ponašanja, a ne kao jedan konačan, unapred formatiran model od koga se ne odstupa. Otvaranje samostalna izložba Sanje Latinović u Salonu MSUB, je u petak, 24. juna u 19 časova

Na izložbi će biti prikazano pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa u formatu video dokumentacije (Akvarijum, Otklon, Do not cross, Ispred zida, Movements: White), dva video performansa – jedan realizovan na master klasu M. Abramović (Napuštena), drugi pod nazivom Ptica, te pet instalacija koje podrazumevaju materijalne post festum ostatke izvedbi ali i koncepcijski se mogu razmatrati na nivou umetničkog objekta.

Tokom trajanja izložbe umetnica će izvesti dva performansa. Na dan otvaranja prvi put u Beogradu izvešće se performans Do not cross (predhodno dva puta izveden u Švajcarskoj) gde će Latinović simbolično prekoračiti staklenu prepreku ili prag. Ovo je performans velikog intenziteta, pre svega mentalnog, fizičkog ali na nivou publike i emotivnog. Pri kraju izložbe biće izveden kolektivni performans Movements: White koji je umetnica zajedno osmislila sa umetnikom Rankom Đankovićem, ovo je njihov prvi zajednički rad izveden 2012. godine. Tokom izložbe organizovaće se vođenje, razgovor sa umetnicom ali i širi dijalog usmeren specifično na njene kolektivne akcije i saradnje.  

Muzej savremene umetnosti i Sanja Latinović zahvaljuju se Galeriji NGVU koja je podržala realizaciju izrade dve instalacije/objekta za izložbu.

Sanja Latinović (1983) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo. 2016. završila je Master studije, Odsek performans, na HKB Bern, Švajcarska. Iako po vokaciji vajar Sanja Latinović svoj rad uglavnom fokusira na performansu, videu
i foto dokumentaciji, birajući ih kao polja umetničkog izraza kroz koje proispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija – prostor – forma – ideja.

Tematske preokupacije su joj usmerene na problematizovanje kompleksne pozicije funkcionisanja individue danas, na naša svakodnevna suočavanja sa brojnim i različitim oblicima društvenih determinisanosti, imperativa, pritisaka. Baveći se više emocijalno psihološkom dimenzijom tih odnosa, umetnica iznosi i artikuliše svoja viđenja u nepretencioznim, svedenim vizuelnim rešenjima/izvođenjima uobličavajući ih u svojevrsne metafore o sindromima, stanjima, procesima koji karakterišu usloženu globalnu društvenu sliku. U periodu izmedju 2009. i 2014. bila je član grupe Treći Beograd.  2019. Sanja Latinović inicira formiranje grupe 04, koju čini generacija diplomiranih vajara Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (2004), kojoj je umetnica i sama pripadala.

Njihovo polje interesovanja je bazirano na poziciji umetnika u društvu.

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
Izložba je otvorena do 31. avgusta

radno vreme:
od 12-20 časova
utorak neradni dan


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..