ULUS / Samostalna izložba Andreje Krstića – Chenipe-a

ULUS / Samostalna izložba Andreje Krstića – Chenipe-a
sre, 3. mart 2021 - ned, 14. mart 2021
Beograd,

Obaveštavamo vas da će od srede 3. marta od 19 časova u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Knez Mihajilovoj ulici broj 37 biti otvarena samostalna izložba „U svim pravcima“ Andreje Krstića - Chenipe-a. Radovi prikazani na izložbi nastali su u poslednje četiri godine i predstavljaju testiranje novih ideja u već oprobanim materijalima - bojenom medijapanu i slikanoj zidnoj površini. Koncept kompletne izložbe je urađen na osnovu dimenzija i prostornog rasporeda ambijentalnih celina Galerije ULUS. Plan umentika je da prvog dana izložbe oslika centralni zid galerije, čime i u bukvalnom smislu, uvodi uličnu umetnost u ekskluzivni galerijski prostor.

Pozicioniranje slike u odnosu na izlog galerije i mogućnost njenog sagledavanja i spolja i iznutra, te samog postupka nastanka dela – od skice do krajnjeg rezultata, daće šansu posmatraču da se upozna sa procesom nastanka dela. U pitanju je kombinacija zidne slike i zidne skulpture koja će dati novu dimenziju kako samom radu, tako i galerijskom prostoru u koji će rad biti izveden. Poznavanje specifičnih materijala u kojim umetnik izvodi rad, pružiće mogućnost za eksperimentisanje i otvoriće forme recepcije umetničkog dela za sagledavanje na nove načine.

“Najviše me motiviše rešavanje samozadatih likovnih problema, inspirisan sopstvenom imaginacijom i ličnim doživljajem okruženja. Proces rada čija je suština, prelazak medija u medij i ponovo medija u medij, od početnog motiva koji je uvek konkretan prizor ili pojam, rezultuje u svom krajnjem obliku-delima, koja u velikoj meri postaju apstraktna. Viđen ili doživljen prizor (Arktički krug, sante leda Grenlanda, Finsko nebo, Balinežanski crni pesak) stvaraju osećaj beskraja i čiste slobode. Naziv izložbe „U svim pravcima“ definisao je proces nastanka svih dela-razgrađivanje prizora na geometrijske forme i ponovno građenje u apstraktnoj kompoziciji. Cilj ove instalacije je da posmatrač u bukvalnom smislu odluta „u svim pravcima“ u sopstvenom doživljaju umetničkog dela ispred koga se nalazi. Time se posmatraču pruža mogućnost da stvori svopstvenu priču i doživi ga subjektivno.” (iz iskaza o radu umetnika)
 
Andreja Krstić - Chenipe je rođen 1993. u Beogradu. Diplomirao na osnovnim studijama 2015. godine, na smeru zidno slikarstvo, u klasi profesora  Miroslava Lazovića, na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Diplomirao je na master studijama 2017. godine, na smeru zidno slikarstvo, u klasi profesora Nikole  Božovića, na istom fakultetu. Tokom redovnih studija bio je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 2018-2019 dobio je Stipendiju za jednogodišnje studije tradicionalne vizuelne umetnosti na Institutu Seni Indonesia u Denpasaru na Baliju, u Indoneziji. Član je ULUS-a  i ULUPUDS-a od 2017 godine.  Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
 
Izložba Andreja Krstića – Chenipe-a u Galeriji ULUS je otvorena do 14. marta 2021.
 
Molimo vas da se pridržavate epidemioloških mera i držite fizičku distancu u prostoru. Dozvoljeni istvremeni broj osoba u Galeriji ULUS je 11 lica. Zbog pandemijskih mera opreza, regularno radno vreme Galerije može biti korigovano shodno važećim odlukama kriznog štaba.

Photo by Lazar Kostic


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..