KROKODIL ON THE ROAD @ THE COAST IS QUEER: KVIR PISCI IZ REGIONA BIVŠE JUGOSLAVIJE

KROKODIL ON THE ROAD @ THE COAST IS QUEER: KVIR PISCI IZ REGIONA BIVŠE JUGOSLAVIJE
sub, 6. februar 2021

U subotu, 6. februara u 14:30 časova (po Beogradskom vremenu) online panel diskusija . Tokom ovog uznemirujućeg perioda u kojem se Ujedinjeno Kraljevstvo odvojilo od EU, u kojem su prava LGBTQ osoba sve više ugrožena i u kojima je svet morao da se nosi sa pandemijom COVID-19, The Coast is Queer pruža srčanu dobrodošlicu Festivalu KROKODIL, kao odlučan čin odbijanja fizičkih i simboličkih granica između Brajtona i Beograda, Britanije i Evrope, “Istoka” i “Zapada”. LGBTQ prava i njihovo dalje implementiranje u društvo još uvek su sporna tema u regionu bivše Jugoslavije, a ipak, poslednjih nekoliko decenija na ovim prostorima stvara se uvek rastući opus dela kvir književnosti pisane od strane autora koji su otvoreno kvir. Ovaj panel predstaviće neke od najboljih kvir pisaca iz regiona bivše Jugoslavije i lansiraće novu saradnju između KROKODILa, New Writing South i Univerziteta u Brajtonu.

Radni jezik: engleski
Događaj je besplatan, a prijave se vrše preko sajta http://coastisqueer.com/

Gostuju: Lejla Kalamujić (Bosna i Hercegovina), Anja Golob (Slovenija) i Dragoslava Barzut (Srbija).
Razgovor moderira dr Vedrana Veličković sa Univerziteta u Brajtonu.

Udruženje KROKODIL posvećeno je kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire.

Putem inicijativa i javnih kampanja Udruženje KROKODIL se zalaže za ljudska prava u Srbiji i regionu. Preko programa, debata i inicijativa fokusiranih na podizanje vidljivosti LGBTQ+ zajednice, KROKODIL doprinosi smanjenju predrasuda i stereotipa. Štaviše, KROKODIL je aktivni partner Nedelje ponosa i Beogradskog Prajda.

Lejla Kalamujić, rođena 1980. u Sarajevu, diplomirala je na odseku za fiozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Sarajevu. Autorka je dve zbirke kratkih priča “Anatomija osmijeha” i “Zovite me Esteban”. Takođe je autorka knjige dramskih tekstova “Šake pune oblaka”. Njena druga knjiga “Zovite me Esteban”, osvojila je nagradu “Edo Budiša” za najbolju zbirku kratkih priča. Osvojila je brojne književne nagrade za kratku priču kao i različite rezidencije. Njene priče su prevedene na engleski, nemački, francuski, italijanski, makedonski, slovenački, poljski, rumunski, albanski i litvanski.

Anja Golob (1976) je do sada objavila četiri knjige poezije na slovenačkom, jednu poetsku kolaboraciju na nemačkom, izbor pesama i drugih tekstova objavljenih u brojnim časopisima, kao i oko 750 pozorišnih kritika. Njena druga i treća knjiga osvojile su “Jenkovu poetsku nagradu” za najbolju slovenačku zbirku u prethodne dve godine (2014. i 2016. godine). Njena četvrta knjiga osvojila je nagradu “Kritiško sito” (2020) za najbolju slovenačku knjigu u 2019. godini, dodeljenu od strane Udruženja za slovenačku književnu kritiku. Od 2020. godine pojavljuje se kao redovna kolumnistkinja na nedeljnom programu “Studio City” na nacionalnoj televiziji. Radi kao pesnikinja, spisateljica i prevoditeljka. Jedna je od suosnivača izdavačke kuće “VigeVageKnjige” koja je osnovana 2013. godine, gde sada radi kao glavna urednica. Ova izdavačka kuća specijalizovana je za objavljivanje slovenačkih prevoda grafičkih novela za decu i odrasle. Nakon studiranja filozofije i komparativne književnosti na Fakultetu umetnosti u Ljubljani (Slovenija), radila je 12 godina kao pozorišna kritičarka, objavljujući najviše u slovenačkom dnevnom listu “Večer”. Povremeno radi kao dramaturškinja za modernu umetnost i plesno izvođenje. Član je Mense. Živi na relaciji Ljubljana-Brisel.

Dragoslava Barzut (Crvenka, Novi Sad, 1984). Spisateljica i aktiviskinja. 2012. godine objavila je zbirku kratkih priča “Zlatni metak”, a 2017. roman “Papirne disko kugle”. Dragoslava je urednica antologije lezbejskih kratkih priča sa prostora bivše Jugoslovije “Pristojan život” objavljene 2012. Iste godine je za zbirku kratkih priča “Zlatni metak” osvojila nagradu “Đura Đukanov”. Godine 2011. osvojila je nagradu za najbolju kratku priču na takmičenju “Izvan koridora”. Za svoj prvi roman “Papirne disko kugle” Dragoslava je 2018. godine osvojila nagradu “Anđelka Milić”, a roman je ušao u uži izbor najznačajnijih književnih nagrada u Srbiji i regionu. Njena proza i poezija su prevedene na engleski, nemački, slovenački, poljski i makedonski. Dragoslava je aktivistkinja u Udruženju “Da se zna!”, organizaciji koja se zalaže za iskorenjivanje svih vrsta nasilja i diskriminacije protiv kvir osoba uopšte, kao i za uspostavljanje društvene jednakosti. Živi i radi u Beogradu.

Dr Vedrana Veličković (moderator) je glavni predavač engleske književnosti na Univerzitetu u Brajtonu (University of Brighton) gde sastavlja module o Kvir i evropskoj književnosti. Autorka je rada “Istočni evropljani u modernoj književnosti i kulturi: Zamišljajući Novu Evropu” (2019), kao i brojnih drugih članaka o crnim Britancima i post-Jugoslovenskoj književnosti.

Slika Lejle Kalamujić Dženata Drekovića, slika Anja Golob Ute Helmbolda i slika Dragoslave Barzut Radmile Vankoske.

Milena Berić

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..