Izložba Nikola Nestorović - Portret jedne epohe u UK Stari grad

Izložba Nikola Nestorović - Portret jedne epohe u UK Stari grad
pet, 22. januar 2021, 19:00 h

U petak, 22. januara u 19h u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika grada Beograda u UK Stari grad biće otvorena izložba “Nikola Nestorović – Portret jedne epohe”. Decenije na prelomu vekova – dugog devetnaestog i kratkog dvadesetog – predstavljaju razdoblje kulturnog, naučnog i političkog uspona Srbije, ostvarenog delovanjem izuzetnih pojedinaca. Visoko obrazovana građanska i intelektualna elita, neumornim delovanjem u okviru sopstvenih profesija i aktivnim sudelovanjem u javnom životu Beograda, doprinela je ubrzanom kulturnom i društvenom napretku.

Upravo tokom tog perioda odigrala se i najupečatljivija transformacija Beograda iz orijentalne varoši u evropski grad, prvenstveno stvaralačkim delovanjem prve generacije arhitekata rođenih u Srbiji, školovanih na Velikoj školi, a specijalizovanih u inostranstvu, pre svega u Nemačkoj.

Jedan od najproduktivnijih stvaralaca te generacije bio je arhitekta Nikola Nestorović (1868, Požarevac – 1957, Beograd). Veći deo njegovog obimnog stvaralačkog rada, ostvarenog u Beogradu, i danas predstavlja okosnicu istorijskog jezgra grada, što potvrđuje i broj od 12 zdanja koja su utvrđena za kulturna dobra.

Projektantski opus, nastajao je u prve tri burne decenije dvadesetog veka (1899–1927), tokom kojih je srpska arhitektura prešla put od konzervativnog akademizma i romantizma preko secesije i nacionalnog stila do konsolidacije modernizma. Nestorovićevo stvaralaštvo oscilira između akademizma i secesije, unoseći u graditeljstvo Beograda srednjoevropski duh, pre svega uticaje berlinske arhitekture. Pored toga što su definisala urbano tkivo grada, dela Nikole Nestorovića su pomerala granice stvaralaštva u Srbiji, počevši od zgrade Uprave fondova – današnjeg Narodnog muzeja, Beogradske zadruge i hotela „Bristol“, Zgrade sa zelenim pločicama, Grand pasaža, a kasnije i Univerzitetske biblioteke i zgrade Tehničkog fakulteta.

Nestorovićev privatni život bio je duboko isprepleten s profesionalnim, gradeći jedinstvenu sliku poželjnog kulturnog modela.

Izložba “Nikola Nestorović – Portret jedne epohe” premijerno je prikazana u maju 2019. godine u galeriji ULUS-a.”

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..