U Nojevoj barci 2

U Nojevoj barci 2
pon, 21. decembar 2020 - sre, 20. januar 2021

Izložba U Nojevoj barci 2 Grafičkog kolektiva predstaviće ove zime kreativni potencijal umetničke grafike svojih članova u Domu gostoljubive Kornjače od 21. decembra 2020. do 20. janura 2021. godine. Kolegijalna bliskost Kornjače i Grafičkog kolektiva ostvarena je zalaganjem za stvaralački kontinuitet i predanost umetnosti, bez obzira na velike razlike u godištima ( 2017. i 1949), društvenom kontekstu njihovog nastanka, novim paradigmama vremena i generacijskih zona. Oba udruženja osnovali su samoinicijativno umetnici sa idejom samoodržanja, željom da profilišu kreativni potencijal pojedinaca, da neguju profesionalo dostojanstvo i svojim delovanjem postanu podrška kulturnoj sceni. Inicijativa iz Kornjače da Grafički kolektiv gostuje primiljena je kao iskrena podrška i empatija.

Vera u umetničku misiju održava idejni tonus; Nojeva barka 2 razvija dijalog sa publikom u nadi da je mnogima ovo blagotvorna utopija u vreme pandemije.

Strpljivo i mudro, u medijskoj, stilskoj i poetskoj raznovrsnosti, završava se kraj godine Kovida uz snažnu želju da svima 2021. osvane radosnija, lepša i umnija.
 
Grafički kolektiv, kultno mesto, postao je sinonim vremena kada je bilo potrebno dokazivati da grafika kao autonomna likovna disciplina postoji. Danas, u konceptu novog galerijskog sistema, izmenjenoj umetničkoj produkciji i formiranja drugačijeg vrednosnog sistema, on je zadržao poziciju značajnog punkta za promociju savremene umetnosti. U korak sa vremenom, povezujući tradiciju, visoke kriterijume i entuzijazam, ostao je otvoren za nove umetničke fenomene, pokrete i eksperimente. I savremeno i svevremeno.
Od svog osnivanja 1949. godine, jedan je od vodećih umetničkih centara koji je  integralni deo savremene srpske i nekadašnje jugoslovenske kulture, značajan i specifičan fokus umetničkog života. Svojim sistemom rada, anticipirao je model savremenih NGO organizacija.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..