15 godina postojanja Vikimedije Srbije

15 godina postojanja Vikimedije Srbije
čet, 3. decembar 2020

Vikimedija Srbije obeležava 15 godina od osnivanja i početka rada na prikupljanju i širenju slobodnog znanja kroz Vikimedijine projekte. Ovog puta, okupljanje članova organizacije, volontera, saradnika i partnera biće organizovano onlajn, u četvrtak, 3. decembra 2020, od 18 časova. Vikimedija Srbije nastala je 2005. godine kao peti po redu ogranak Zadužbine Vikimedija. Propagiranje ideja za stvaranje, sakupljanje i umnožavanje slobodnog sadržaja na Vikimedijinim projektima bile su centralne aktivnosti organizacije. Uz ovaj fokus došli su i programi koji su se godinama razvijali, napredovali i integrisali u akademsko okruženje. Jedan od prvih poduhvata bio je Obrazovni program u okviru kog su učenici i studenti pisali seminarske radove na Vikipediji.

Tada kreiran kao potpuna novina, a danas se primenjuje širom sveta, u gotovo svakom ogranku ili zajednici Vikimedije u svetu. Među projektima su se našla i foto-takmičenja, koja su pored učesnika, privukla i institucije kulture i tako otpočela GLAM saradnje. Sve saradnje, projekti, dešavanja i događaji bili su odlična prilika za promovisanje volonterizma i širenje kapaciteta organizacije.

Danas, nakon 15 godine, iza organizacije stoje volonteri, čvrsta partnerstva, održiva saradnje, brojne konferencije i regionalni projekti. Zbog toga vas pozivamo da zajedničke uspehe proslavimo onlajn okupljanjem putem Zum platforme, u četvrtak, 3. decembra, od 18 časova. Tokom rođendana pričaćemo o tome šta smo uradili u 2020. godini i kako smo prebrodili izazove, proglasićemo najuspešniji projekat, a zajednici će se obratiti Miroslav Loci, predsednik Udruženja i Aleksandra Popović, dobitnica nagrade Branislav Jovanović. Deo druženja će biti izdvojen za onlajn igre.

Prisustvo možete potvrditi na strani rođendana na Vikipediji, a tu možete naći i link za ulazak na sastanak.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..