Tribina: Kako je muzika oblikovala svakodnevicu jugoslovenskog čoveka?

Tribina: Kako je muzika oblikovala svakodnevicu jugoslovenskog čoveka?
pon, 9. novembar 2020
Beograd,

U ponedeljak, 9. novembra 2020. u 19:00 u Domu omladine Beograda//Amerikana, predstavljamo četvrtu tribinu u okviru ciklusa posvećenog svakodnevnom životu i popularnoj kulturi u Jugoslaviji, koji tokom 2020. godine Centar za jugoslovenske studije realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, a na kojoj ćemo se baviti muzikom. U okvirima studija Jugoslavije, popularna muzika jedna je od tema koje privlače najviše pažnje, kako akademske, tako i šire javnosti. Prvi razlog je možda to što na skoro svako važno pitanje za razumevanje jugoslovenske popularne muzike postoje suprotstavljeni odgovori: Da li je Jugoslavija, po svom razvoju zabavne muzike, te roka i panka, bila izuzetak u kontekstu evropskih zemalja kojima su vladale komunističke partije?

Šta je bio ideološki projekat vladajuće birokratije u Jugoslaviji – zabavna muzika, rok, ili narodna novokomponovana muzika? Da li su profil jugoslovenske popularne muzike oblikovali partijski diktati ili tržište, odnosno muzički ukus publike?

Međutim, postoji i drugi razlog zbog čega je ova tema privlačna, a to je da jugoslovensku popularnu muziku i dalje slušamo, da se uz nju i dalje smejemo i plačemo, dajemo joj neka nova značenja, da je muzičari i dalje adaptiraju i daju joj nove živote.

Pridružite nam se u razgovoru o popularnoj muzici socijalističke Jugoslavije, u pokušaju da damo odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja.

U razgovoru učestvuju Srđan Atanasovski, muzikolog, nauči saradnik Muzikološkog instituta SANU i član Cejusa, Svetlana Đolović, glavna urednica Radio aparata, Adriana Sabo, muzikološkinja i doktorantkinja Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti u Ljubljani i Iva Nenić, etnomuzikološkinja i docentkinja Fakulteta muzičke umetnosti.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..