Wonder Strings i Belgrade Soul Sextet na muzičkom događaju Cloud ADA

Wonder Strings i Belgrade Soul Sextet na muzičkom događaju Cloud ADA
pet, 11. septembar 2020 - ned, 13. septembar 2020
,

Ove godine je koncept muzičkog događaja  Cloud ADA u potpunosti prilagođen epidemiološkoj situaciji, u formi bara na otvorenom. Cloud Ada se održava na tribinama kod sudijskog tornja na Adi Ciganliji, a tokom dva vikenda nastupiće najveća imena domaće rok i pop scene. Program od 11. do 13. septembra posvećen je Beer festu, dok je vikend od 18. do 20. rezervisan za izvođače Music Weeka. U okviru manifestacije prvog vikenda održati „Beer fest bar”, a drugog „Music week bar”, s obzirom da su isti tradicionalni festivali bili otkazani ove godine usled pandemije COVID 19. Na manifestaciji Cloud ADA će pored poznatih rok i pop imena, učestvovati  gudački ansambl Wonder Strings, kao i Belgrade Soul Sextet.

Wonder Strings – Jedinstven spoj gudačke virtuoznosti i ženske energije
 
Neodoljivost i čudesnost Wonder Strings kvarteta rezultat je sinergije vrsnih muzičkih umetnica, prvenstveno violinistkinja i violončelistkinja koje su od 2000. godine kada su osnovane, u ovaj jedinstveni gudački ansambl utkale svoja umeća i ženski muzički senzibilitet.

Sve članice ansambla su vrhunske muzičke umetnice koje su svoju karijeru izgradile u renomiranim simfonijskim i kamernim orkestrima u kojima i danas rade.

Prvu postavu kvarteta  čine Mirjana Nešković, prva violina, Aleksandra Popović, druga violina, Ivana Uzelac, viola i Danijela Milutinović, violončelo, a uz kvartet, Wonder Strings često imaju i gostujuće muzičke umetnike i proširene postave, uz harfu, flautu, perkusije i druge instrumente.
Iza harizmatičnih umetnica koje muziciraju u sastavu Wonder Strings su brojne saradnje s renomiranim izvođačima, kako klasičnim, tako i poznatim pop i rok zvezdama poput Sare Jo, Jelene Tomašević, Ane Stanić, Miška Plavog, džez pevačice Katarine Kačunković, etno i pop autora Aleksandra Sanje Ilića i etno sastava  Balkanika. Iza njih su i brojni zapaženi koncertni nastupi u prestižnim koncertnim dvoranama, na otvorenom, na muzičkim festivalima i gala eventima.

Uz nezaobilaznu klasičnu muziku, Wonder Strings, u svom muzičkom izrazu i bogatom repertoaru izlaze iz hermetičnih muzičkih okvira i često objedinjuju pop-rok, latino, džez, etno i world music žanrove, a neguju i filmsku muziku.
Od rearanžiranih svetskih pop-rok hitova poput „Viva la Vida“ od Coldplaya, „Stairway to Heaven“ Led Zeppelina, „Smells Like Teen Spirit“ Nirvane, ili pak „Thunderstruck“ AC/DC-ja, do klasika „Fly me to the Moon“ Sinatre, „Hey Jude“ The Beatlesa, pa i blockbuster filmskih tema poput „Eye of the Tiger“ iz filma Rocky, ili muzičke teme iz filmske sage „Kum“, uz gudački pečat Wonder Stringsa, sve ove numere dobijaju potpuno svež, nesvakidašnji i poseban zvuk.

Fanove ovih sjajnih gudačkih umetnica oduševila je vest o izlasku prvog autorskog EP  Wonder Stringsa, pod nazivom „Hotland“ ,kao i albuma Wonder,Yu Rock! (2016) sa obradama najpoznatijih  ex- yu rok hitova
 
Belgrade Soul Sextet
 
Ovaj sastav čini šest renomiranih umetnika i profesora iz sfere klasične muzike. Sastav je krenuo sa aktivnim radom 2017. godine na čelu sa profesorom trube, docentom Nikolom Mijajlovićem. Pored njega u sastavu su i Nenad Ljubenović profesor harmonike, dr Stevan Bata Kovačević profesor kontrabasa na visokoškolskoj ustanovi, pijanista i profesor Bojan Mladenović, perkusionista Dmitri Ivanilov i vokal dr Jelena Jakovljević vanredni profesor flaute na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Ova grupa umetnika okupila se oko ideje sa ciljem da tri različita muzička žanra poveže kroz njihovu zajedničku nit, a to je sevdah. Koncerte koje je ovaj sastav do sada održao, nosili su upravo naziv Tri sevdaha. To znači da se jednoipočasovni program izvodi u tri integrisana dela od kojih svaki sadrži kompozicije najpopularnijih autora.
Originalni aranžmani pisani za ovaj sastav izvode se solistički u klasičnom ruhu protkani poznatim melodijama džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike koju predstavlja nama svima poznati sevdah. Sevdah predstavlja stanje uma i tela kako velike sreće tako i duboke tuge. On je iskazan najosećajnijim melodijama koje ovaj sastav izvodi kroz instrumentale u prva dva dela koncerta,  kompozicijama džeza i tanga a treći deo koncerta započinje jednom od najpoznatijih medju sevdalinkama ”Ah što ćemo ljubav kriti...”.

Belgrade Soul Sextet do sada ostvaruje niz uspešnih koncerata i umetničkih saradnji u gradovima širom Srbije kao i u inostranstvu. Jedan od najuspešnijih bio je koncert na čuvenom Internacionalnom muzičkom festivalu u Riva del Garda u Italiji, 2019. godine. Ovaj sastav nastavlja svoj umetnički život kako u koncertnim salama širom naše zemlje tako i na festivalima u Evropi. Cilj ovih koncerata je da tradicionalnu evropsku i balkansku muziku kroz originalne aranžmane, predstave publici u novom ruhu kroz vizuru umetničke muzike.
 
Ulaz na događaj Cloud ADA je slobodan uz jednu konzumaciju, broj stolova i mesta je ograničen, uz obaveznu propisanu distancu između stolova i mesta za sedenje.

Organizatori su CEBEF i Skymusic uz podršku Grada Beograda.








<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..