68. MARTOVSKI FESTIVAL: EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART

68. MARTOVSKI FESTIVAL: EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART
Open Date

Martovski festival – 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 25. do 29. marta 2020. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

O filmovima koji su ušli u takmičarski program ovogodišnjeg festivala odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač. Stručni saradnik selekcione komisije je Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. Novi umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarista, reditelj i publicista.

Selektovano je ukupno 52 filma, koja će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za koje su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Predstavljamo vam program dokumentarnih filmova koji se na 67. Martovskom festivalu takmiče za Gran Pri nagradu u kategoriji dokumentarnog filma preko 50 minuta.

HAVANA DREAMS // 27. mart u 19:00 // DOB, Velika sala
2020. / 52’

Produkcijska kuća: Zero produkcija
Režija i produkcija: Igor M. Toholj

Ostati ili napustiti Kubu? Dokumentarni esej snimljen u decembru 2011, kada je Fidel Kastro posle 52 godine preneo vlast svom bratu Raulu, istražuje život Havane na političkom raskršću. Kombinuje arhivu, savremene snimke iz „voajerske“ vizure stanovnika starog jezgra grada u svakodnevnim životnim situacijama i ispovesti ljudi o želji da ostanu ili prinudi da odu iz domovine.
*Svetska premijera

SOLČENCE ZAHAJA // 28. mart u 17:00 // DOB, Velika sala
2020. / 53’ 30”

Produkcijska kuća: Bandur film
Režija: Stefan Krasić
Produkcija: Dragan Ivanović

Ana Hofman kreće u potragu za poreklom najpoznatije slovenačke narodne pesme „Solčence zahaja“, onog trenutka kada spozna da to uopšte nije slovenačka, a pogotovu ne narodna pesma.
*Srpska premijera

SPELEONAUT – POD KAMENIM NEBOM // 26. mart u 21:00 // DOB, Amerikana
2018. / 56’30”

Produkcijska kuća: CVK KVADRAT
Režija: Sonja Đekić
Produkcija: Svetlana Popović, Zoran Popović, Sonja Đekić

Priča o velikom zaboravljenom podvigu, o čudima svemira, o tajnama planete na kojoj živimo! U vreme osvajanja Meseca, u leto 1969. godine, Milutin Veljković stupa u svet prigušenih čula i tokom svog dugog boravka u pećini Samar spaja istoriju čovečanstva – od pračoveka do astronauta!

TO SAM ŠTO JESAM – GIPSY MAFIA // 26. mart u 19:00 // DOB, Amerikana
2019. / 50’ 48’’

Produkcijska kuća: All Inclusive Films & Gete Institut Beograd
Režija: Andrijana Stojković
Produkcija: Frank Baumann, Zorica Milisavljević, Andrijana Stojković

Dva brata Roma kroz hip-hop govore šta im je na duši, a njihove jake, oštre reči odzvanjaju kroz evropski kontinent.

UMETNOST SEĆANJA // 27. mart u 19:00 // DOB, Amerikana
2019. / 61’ 44”

Produkcijska kuća: Fini Šnit Production
Režija i produkcija: Jelena Radenović

Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, kao dokaz da je istinsko umetničko delo neprolazne vrednosti i da živi nezavisno od smenjivih i prolaznih ideologija i političkih sistema.

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..