Iskoristite Najkraći dan u godini za maraton kratkometražnog filma!

Iskoristite Najkraći dan u godini za maraton kratkometražnog filma!
sub, 21. decembar 2019
Beograd,

Maraton kratkometražnog filma, Najkraći dan, vraća se u Dvoranu Kulturnog centra Beograda! Po šesti put će se 21/12, na najkraći dan u godini, prikazivati najbolji evropski, studentski i amaterski kratkometražni filmovi. Najkraći dan, manifestacija posvećena kratkometražnom filmu, kojom će i ovog 21. decembra u Srbiji biti proslavljen Svetski dan kratkog filma, biće održana pod sloganom ,,Iskoristi Najkraći dan” u Dvorani kulturnog centra Beograda, s početkom u 16h. Ovu jednodnevnu manifestaciju po šesti put organizuje Filmkultura uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kulturnog centra Beograda i Filmskog centra Srbije. 

Ovogodišnji program obuhvatiće masterclass autora i režisera Renate Lučić i Filipa Filković Philatz u Novoj Iskri Dorćol i filmski program u Dvorani Kulturnog centra Beograda koji obuhvata selekciju najboljih evropskih kratkometražnih filmova Evropske filmske akademije, kao i selekciju kratkih amaterskih i studentskih filmova.

U okviru EFA programa biće prikazano 11 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Portugala, Rumunije, Švedske, Grčke, Makedonije, Češke i Španije, među kojima je i svih pet nominovanih za najbolji kratkometražni film na Evropskim filmskim nagradama - RECONSTRUCTION (Češka), DOGS BARKING AT BIRDS (Portugal), THE MARVELOUS MISADVENTURES OF THE STONE LADY (Francuska),

WATERMELON JUICE (Španija), kao i pobednički film u režiji Bogdan Mureşanu-a THE CHRISTMAS GIFT (Rumunija).

Repertoar čini još i 7 amaterskih filmova iz Srbije i Slovenije, kao i 11 filmova mladih filmskih stvaraoca, studenata režije iz Beograda, Sarajeva, Skoplja, Novog Sada i Cetinja. Za mnoge će ovo biti prvo prikazivanje njihovih filmova na velikom platnu.

Koncept masterclass-a je razmena kvalitetnih informacija vezanih za film i filmsko stvaralaštvo. Voditelji će polaznicima predstaviti tri filma koja su ih obeležila i inspirisala kao autore. “Ideja inspiracije predstavlja se kao koncept motivacije svakog autora; šta nas pokreće, šta nas je jednom davno inspirisalo, zašto smo krenuli da se bavimo projektima kojima se danas bavimo, šta nas pokreće dan danas.” Prijave za masterclass traju do 18. decembra.

Iskoristite Najkraći dan i priliku da pogledate 29 filmskih ostvarenja na ovoj maratonskoj proslavi najkraćeg dana u godini i dana kratkometražnog filma. Program počinje u 16h i završava se u 00:30h, 22. decembra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

16h - 16:55h - Amaterski filmovi - takmičarski (55min)
17h - 18:30h - Studentski filmovi I slot- takmičarski (1h 30min)
18:45h - 20:15h - Studentski filmovi I slot- takmičarski (1h 30min)
20:15h - 21h - Proglašenje pobednika i koktel
21h - 22:40h - EFA I slot - revijalni (1h 40min)
23h - 00:30h - EFA II slot - revijalni (1h 30min)


Kulturni centar Beograda (KCB)
Kneza Mihaila 1, Kolarčeva 6', Beograd
<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..