Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
sre, 5. april 2023 - sre, 3. maj 2023

Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmske stvaraoce i kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod naslovom "Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES". Talents Sarajevo će se održati od 12. do 18. augusta, u okviru 29. Sarajevo Film Festivala. Na poziv se mogu prijaviti perspektivni režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Ovogodišnje izdanje Talents Sarajeva namjerava istražiti kako različiti tipovi "NE" dominiraju filmskom industrijom, ali i upozoriti na efekte suprotnog odgovora koji često ostaje u njihovoj sjeni. Pravljenje filmova je kreativni proces koji uključuje mnogo ljudi i stvara isprepletene mreže moći, te zahtijeva saradnju. U tim uslovima, "NE" i "DA" mogu izgledati kao nespojive pozicije, a filmaši se mogu osjećati zaglavljenima između njih. Umjesto da još jednom ponovi taj paralizirajući stav, Talents Sarajevo predlaže da u ova dva odgovora vidimo dvije strane istog procesa: prihvatiti ili odobriti nešto znači efektivno reći "NE" nečemu drugome, i obrnuto. Stoga Talents Sarajevo poziva filmaše da podijele svoje priče o tome kako su govorili i "NE" i "DA" u njihovim složenim odnosima, te da čuju od svojih iskusnijih kolega kako se bore s istim problemom.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. I svojim sedamnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor predavanja, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.

Rok za prijave je 3. maj.

Za više informacija i prijavni obrazac molimo kliknite OVDJE.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..