Ciklus "Dva glasa srpske književnosti"

Ciklus
sre, 25. januar 2023, 19:00 h
Beograd,

U sredu, 25. januara u 19.00 u Velikoj sali DKSG-a, u okviru ciklusa "Dva glasa srpske književnosti" održaće se razgovor povodom knjiga LjILjANE DUGALIĆ: JA DA TI PRIČAM, TI DA NAPIŠEŠ i MILOJA RADOVIĆ: LEPTIROVA ODBRANA. U razgovoru učestvuju: Milica Stanojević, Ljiljana Dugalić i Miloje Radović. „Dirljivo, iskreno, produhovljeno i tri reči koje najbolje opisuju zbirku priča Ljiljane Dugalić... Ovo produhovljeno delo ispisano dušom savremenog pisca 21. veka pripoveda posebnim stilom o potresnim sudbinama kroz emotivne ispovesti, a sudbine književnih likova pogađaju pravo u centar dušu čitaoca i čoveka sadašnjice.

Bilo da se radi o vojniku iz Velikog rata, veteranima iz potonjih sukoba ili ženskim likovima oblikovanim istorijskim prilikama u 20/21. veku, kataloški se nižu psihološki živo oslikani književni likovi koji ostavljaju čitaoca u uverenju da čita o sudbinama ljudi iz sopstvenog okruženja.“ Milica Stanojević.

„ʼLeptirova odbranaʼ je veoma specifična knjiga i čitalac prosto pred ovim ispisanim stranicama ostaje zadivljeno nem. Da bi se razumela, barem u onom očekivanom čitalačkom nivou (prepoznavanje, poistovećivanje, razumevanje, vrednovanje) važna je činjenica da roman nikada ne bi bio napisan da se njegov pisac (pomalo ima u tome i paradoksa, pre svega pisac za decu i omiljeni bibliotekar), te sudbinske godine za njegov/naš narod nije odazvao pozivu Otadžbine i otišao u boj, da u sedamdeset i osam dana neravnopravne borbe, ne odstupi i živ se svojoj kući vrati. Znamo sada, kada smo korice ove knjige pročitane sklopili, da je morao da se vrati.“ Ljiljana Dugalić



Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..