JELENA ILIĆ - "SLIKE"

JELENA ILIĆ -
sre, 25. januar 2023 - pon, 13. februar 2023
Beograd,

Samostalna izložbe laureatkinje ULUS-ove nagrade zlatna paleta za 2021. Jelene Ilić pod nazivom "SLIKE" će biti otvorena u sredu 25. januara u 19 časova u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj. Radovi koje izlažem, pojedinačno su bez naziva. Tako ovaj naziv postaje zajednički, objedinjujući za sve radove koji se nalaze na izložbi. Radovi su: slike na platnu, slike na daskama, zatim slike na papiru i slike objektima. Kombinovala sam tehnike, akrilne boje, tuš, lepila pirinčani kineski papir, koristila četku i pero za crtanje. Objekte sam pravila kao likovne celine od već postojećih predmeta, slagala ih, igrala se, slikala predmetima. Izložba je otvorena do 13. februara 2023.

Ovo je potpuno nastavak mog dosadašnjeg načina rada i bavljenja slikom. Likovnost, slika , prizor to je ono što me i dalje interesuje; izražavanje kroz čistu likovnost, likovnim elementima. Svi radovi na izložbi čine jednu likovnu celinu. Po oblicima, boji, ritmu, liniji…sve je jedna ista likovna priča. Sve je povezano. Sve je – „pravljenje slike“. Radovi su nastali krajem 2021. i tokom cele 2022.godine.

Jelena Ilić

ZGUŠNJAVANJE
TAČКA ZGUŠNJAVANJA
MESTO ZGUŠNJAVANJA
ZGUŠNJAVANJE SVE(TLO)STI
MATERIJA (BEZ) SMISLA
MATERIJA NA POКLON
КRVOTOК MATERIJE
КOAGULACIJA
OTКUD LAКOĆI GUSTINA?
CRVENI HLOROFIL
ZAŠTO КAŽEMO DA NEŠTO JESTE
NA MARGINAMA VELIКOG PRASКA
OTVARANJE OČIJU, RUКOM
BOJE EX-NIHILO-IZMA
TRIANGULACIJA, PRONALAŽENJE
BOJE КOJIMA (HOĆEMO DA ŽIVIMO

Dugo sam pokušavao da nađem naslov tekstu koji bi govorio o najnovijoj izložbi Jelene Ilić i – nasukao se već na početku. Jedino što se učinilo smislenim je ostaviti ovaj spisak naslova, pa nek posetilac/čitalac sam izabere. Mogu se slobodno čitati i kao pesma. Jer zaista ne znam kakvom bi se drugom rečju osim poetskom mogao konstituisati govor o onome što ova autorka iznosi pred publiku.

Jelena slika: 1) i kad vaja, 2) i kad piše, 3) i kad ide u kupovinu, 4) i kad diše, 5) i kad spava… Ona I) slika bojama, II) piše bojama, III) oblikuje bojama, IV) misli bojama… Ona predstavlja: a) tačkice na papiru, b) kad bude malo prosipanja boje, c) damare u slepoočnicama, č) razlivanje vode, ć) misli pre nego što su se rodile, d) grebanje crtaćeg pera, dž) kad se očešemo laktom o vrata, đ) krmelje u očima, e) slova, f) mnogo slova, g) neeuklidovsku geometriju, h) ali i kvadratiće, i) sfere, j) krstiće, k) objekte, l) prašinu, lj) usklađene misli, m) ćelije, n) ono što bi moglo završiti u usisivaču, nj) kada načisto iscuri tuš po papiru…

I tako, malo po malo, tamo gde se još uvek moramo spoplitati između drevnih i savremenih saznajnih matrica, nastaje nova dimenzija likovnosti, novi način zgušnjavanja i preobražavanja materije, komprimovan u umetničkim objektima koji blistaju sjajem kakav do sada naprosto nismo mogli videti. Da nije tog nikad viđenog vibriranja materije i blistanja boje, možda bi se ovi radovi mogli teorijski opisati… Ovako, posmatračevo oko ostaje zaslepljeno do mere u kojoj gotovo sva saznajna sredstva i tehnike moraju makar na neko vreme da se suspenduju, kako bi neopevana gustina sadržaja mogla biti usvojena. Gustina u kojoj nastaju nove elementarne čestice značenja i grupišu se u prizore čije sagledavanje ne zahteva, već omogućuje značajno proširenje naših saznajnih horizonata. A kad se naviknemo na novu širinu, možda ćemo naći neke precizne reči kojima bi se ovakav događaj mogao opisati…

Todor Mitrović

Jelena Ilić je rođena 1973. godine u Zemunu. Diplomirala je (2003.) i magistrirala (2008.) slikarstvo na FLU u Beogradu. Članica je ULUS-a od 2004. Imala je osamnaest samostalnih, i učestvovala na više grupnih izložbi. Živi i radi u Zemunu.

Izložbu možete pogledati u periodu od 25. januara do 13. februara 2023.
Radno vreme Galerije ULUS je od ponedeljka do petka, od 12 do 19, kao i subotom od 10 do 14 časova.




Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Maj 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..