Festival italijansko-srpskog filma

Festival italijansko-srpskog filma
sub, 18. septembar 2021 - sre, 22. septembar 2021

Festival italijansko-srpskog filma, koji organizuje kulturno udruženje Excellence International u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i italijanskim Eksperimentalnim centrom za kinematografiju, organizuje se po šesti put. Pod pokroviteljstvom italijanskog Ministarstva kulture i Instituta Luce Cinecitta, Festival se održava u skladu sa važećim epidemiološkim merama, u upečatljivom ambijentu Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) od 18. do 22. septembra.

Na konferenciji su uživo govorili: NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Gabrijela Karluči - umetnička direktorka festivala , Marjan Vujović - upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke,  Roberto Činkota - direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Anđelka Janković - predstavnica Iervolino Studios koji su počeli sa radom 2020. godine i prestavljaju pravi primer inicijative Festivala italijansko-srpskog filma na osnovu koje je u Srbiji otvoren ovaj perspektivni studio sa sedištem u Beogradu i Novom Sadu. Pored toga, putem video linka uključili su se brojni domaći i inostrani autori, među kojima je bio i Miloš Biković koji je najavio saradnju u okviru prve italijansko-srpsko-španske koprodukcije, u filmu "Trideset godina mlađi".

Festival ima za cilj promociju mladih italijanskih i srpskih autora i predstavlja mesto susreta autora, producenata, distributera, novinara i glumaca iz filmske industrije. Brojni italijanski i srpski gosti učestvovaće na Festivalu, onlajn ili fizički prisutni.

Festival se otvara u subotu 18. septembra u 20.15 u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma „Ružne bajke" (2020) u režiji Damjana D'Inočenca i Fabija D'Inočenca koji je osvojio nagradu za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Berlinu 2020. godine i 5 nagrada David di Donatello (za najbolji film, režiju, originalni scenario, produkciju i montažu). U narednim danima uslediće film „Ja i Anđela" (2021) Herberta Simonea Paranjanija kome je ovo svetska premijera u bioskopima, „Burako, fatalna igra karata" (2019) Đulijane Gambe, „Nur" (2019) Mauricija Zakara, „Hteo sam da se sakrijem" (2020) Đorđa Diritija, „Očenaš" (2020) Klaudija Nočea. Na programu je i svetska premijera filma „Edi i Sani" (2021) u režiji Dezmonda Deveniša u produkciji Andree Jervolina.

Biće prikazano i šest filmova novije srpske produkcije: „Moj jutarnji smeh" (2019) Marka Đorđevića, „Telenovela sivo u koloru" (2021) Filipa Martinovića, „Jedini izlaz" (2021) Darka Nikolića, „Električni orgazam za ljude budućnosti" (2019) Marije Vukić, „Oaza" (2020) Ivana Ikića i „Asimetrija" (2019) Maše Nešković.

Tradicionalno, u okviru Festivala biće održani susreti italijanskih i srpskih filmskih profesionalaca sa ciljem promocije međunarodnih koprodukcija. Takođe će biti reči o mogućim koprodukcijama koje bi dale međunarodnu dimenziju italijanskoj i srpskoj nezavisnoj kinematografiji, kao i o ulozi i funkciji novih platformi i tehnologija za distribuciju filmova. Na onlajn platformi TATATU biće moguće pristupiti odlomku sadržaja Festivala.

PROGRAM U KINOTECI:

subota, 18. septembar
20.30 – RUŽNE BAJKE (2020), režija: Damjano i Fabio D'Inočenco

nedelja, 19. septembar
18.00 – JA I ANĐELA (2021), režija: Herbert Simone Paranjani
20.30 – BURAKO, FATALNA IGRA KARATA (2019), režija: Đulijana Gamba

ponedeljak, 20. septembar
18.00 – NUR (2019), režija:  Mauricio Zakaro
20.30 – HTEO SAM DA SE SAKRIJEM (2020), režija: Đorđo Diriti

utorak, 21. septembar
20.30 – OČENAŠ (2020), režija: Klaudio Noče

sreda, 22. septembar
20.30 – EDI I SANI (2021), režija: Dezmond Deveniš, produkcija:  Andrea  Jervolino

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..