Međunarodni festival savremenog plesa „Tanz Platz“

Međunarodni festival savremenog plesa „Tanz Platz“
pon, 13. septembar 2021 - pet, 17. septembar 2021
Novi Sad,

Međunarodni festival savremenog plesa „Tanz Platz“ održava se od 13. do 17. septembra 2021. godine, u obnovljenom programskom prostoru SKCNS Fabrika. Ovo je peto izdanje Festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a ove godine simbolično će biti predstavljeno pet plesnih performansa, iz Srbije, Francuske, Portugalije, Mađarske i Češke. „Tanz Platz“ je manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj sceni i tendencije u savremenom plesu.  Festival je nastao uz podršku evropske plesne platforme " Aerowaves " čiji je osnovni postulat mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću.

Festival će 13. septembra, u 20 časova, otvoriti plesna predstava „Assimilate“, koja će ovom prilikom biti premijerno izvedena. Nastala je u sklopu projekta „Be SpectACTive!“ u koprodukciji „ArtRitam“ asocijacije iz Novog Sada, Studentskog kulturnog centra Novi Sad, kao i međunarodnih partnera. Predstava se bavi pitanjem migracija, preplitanjem različitih kultura, jezika i običaja. U performansu koreografkinje Sonje Stojanović povezuju se četiri kulture: srpska, češka, mađarska i francuska, kako bi se otelotvorila lepota različitosti kroz razne vrste komunikacija koje su se smenjivale od 19. veka do digitalne ere u kojoj sada živimo, pleplićući prošlost i sadašnjost kroz vizuru muzike i pokreta, od tradicionalnog do savremenog.  Broj gledalaca je ograničen na 32, stoga je potrebno poslati prijavu na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., u naslovu mejla navesti Prijava za „Assimilate“, a u telu mejla ime i prezime. Ulaz je besplatan.

Druge večeri Festivala, 14. septembra, na programu je, od 20 časova, performans „Masterwork“, mađarske produkcije, u izvođenju Emese Cuhorke i Čabe Molnara, koji rade zajedno od 2010. godine na projektima u sferi savremenog plesa. Kulturne reference i hiroviti pokreti su srž njihovog dueta. Razvijajući se kroz set vinjeta, komad istražuje načine na koje telo razotkriva kulturna značenja i simbole koji se na njega projektuju tokom vremena. Modifikujući telo oni manipulišu okruženjem i prizivaju slobodu redefinisanja.

Istog dana, u 16 časova u Fabrici, održava se radionica plesa, Teen generator, koju vode Jovana Rakić, koreografkinja i plesna pedagoškinja i Milena Todorović, plesna pedagoškinja. Radionica je namenjena mladima, a bavi se istorijom i razvojem plesa tokom XX i početkom XXI veka. Za radionicu je potrebno poslati prijavu na mejl Studentskog kulturnog centra Novi Sad Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa naznakom Prijava za radionicu Teen generator, a u mejlu je potrebno navesti ime i prezime. Učešće se ne naplaćuje.
 
Plesni performans „SubLinhar“ na repertoaru je treće večeri Festivala, 15. spetembra, u 20 časova. Nastao je sa namerom da promoviše ples kao pokretača samospoznaje, kao instrument za upoznavanje drugog i spoznaju sveta. Portugalska umetnica Marta Kerkeira odabrala je koncept linije, kao opštu i apstraknu reprezentaciju realnosti. Linija je osnovni instrument pre-vizualizacije i način da se ono što postoji samo u mašti predstavi kao opipljivo, konkretno. Linija je vizuelni element koji pokazuje pravce, ograničava i insinuira oblike, stvara teksture i sa sobom nosi ideju pokreta. Suština ovog performansa je telo i „razgovor sa telom“, a pogodan je i za decu i za odrasle.

Četvrte večeri Festivala, 16. septembra, u 20 časova, predstaviće se prva autorska produkcija Sesil da Koste, u kojoj žena po imenu Rozelajn traži svoje mesto. Svoje mesto u sobi, svoje mesto u očima drugih, svoje mesto u životu. Želi da bude nevidljiva. Ne želi da je prekidaju. Ona sumnja. Ona se uvek iza nečega krije. Našla je svoju biljku. Rozelajn može biti odraz naših sumnji, odluka koje nismo doneli, šansi koje nismo iskoristili. Ona je potpuno nesavršena, baš kao i većina nas. „Roselyne“ je 2020. godine predstavljena u sklopu Češke plesne platforme i bila je deo filma „The Theatre Night at Plum Yard“.
 
Gostovanje na festivalu „Tanz Platz“ podržalo je Ministarstvo kulture Češke.

Poslednje večeri Festivala, 17. septembra, u 20 časova, na repertoaru je predstava francusko-marokanske koprodukcije „Telles Quelles/Tels Quels“, u kojoj francuski koreograf Bouziane Bouteldja kroz priču o pet marokanskih i dve francuske plesačice, istražuje pojam identiteta u pluralističkom i podeljenom društvu. Ovaj subverzivni plesni hip hop performans govori o kontradikcijama sa kojima se suočavaju mlade generacije i upućuje na goruće teme i socijalna pitanja u svakom delu Mediterana, a njegova političnost i društveni angažman ogleda se u upečatljivom položaju žena koje stoje vidljivo ispred muškaraca. „Telles Quelles/Tels Quels“ je posveta želji za slobodom i krhkoj, buntovnoj, poetskoj i ogorčenoj mladoj generaciji koja traži srećan život u zajedništvu.

Kao dodatak programu, u subotu, 18. septembra u 17 časova u Fabrici, odražaće se radionica hip hop plesa, koju će voditi plesači i koreograf predstave „Telles Quelles/Tels Quels“. Namenjena je svima onima koji su zaljubljenici u ovaj muzički i plesni žanr. Prijave za radionicu potrebno je poslati na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sa naznakom Prijava za hip hop radionicu, a u telu mejla navesti ime i prezime.

Ulaz na sve programe je besplatan. Producent Festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Festival su podržali i mreža „Aerowaves“, Program Kreativna Evropa Evropske unije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Francuski institut u Srbiji kroz program Teatroskop. Program će biti realizovan u okviru Kaleidoskopa kulture, programskog luka projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.



Fabrika, Studentski kulturni centar
Bulevar Despota Stefana 5, Novi Sad
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..