Program Circus (must) SEE : savremeni cirkus u Jugoistočnoj Evropi

Program Circus (must) SEE : savremeni cirkus u Jugoistočnoj Evropi
pon, 23. avgust 2021 - sub, 25. septembar 2021

Francuska je vodeća zemlja u oblasti razvoja savremenog cirkusa i pokretač mnogih vidova saradnje na unapređenju vidljivosti ove umetnosti svuda u svetu, uključujući i region Jugoistočne Evrope. Zahvaljujući saradnji francuskih profesionalaca sa deset partnerskih organizacija iz Srbije i Hrvatske, koje zauzimaju najznačajnija mesta u oblasti scenskih umetnosti u regionu, ova jesen će u Jugoistočnoj Evropi proteći u znaku savremenog cirkusa. Više gradova u ove dve zemlje ugostiće brojne predstave savremenog cirkusa za sve uzraste, kao i radionice za cirkuske umetnike, te stručne konferencije na temu cirkusa i njegove uloge u razvoju zajedništva.

Ovim objedinjenim programom nastoji se skrenuti pažnja publike i institucija na bogatstvo, raznovrsnost i povezanost regionalne cirkuske scene, na njenu umetničku dimenziju i internacionalni duh. Zahvaljujući ovoj saradnji evropske institucije i mreže profesionalaca prepoznale su potencijal cirkuskih umetnika iz Srbije i regiona.
 
Naglašena zastupljenost francuskih umetnika i predstava rezultat je kontinuirane podrške Francuskog instituta u Srbiji, koji kroz program Teatroskop podstiče razvoj regionalne cirkuske scene. Saradnja sa francuskim profesionalcima se sve više razvija kroz brojne obuke namenjene mladim umetnicima koji tragaju za novim oblicima izražavanja i približavanja publici.
 
Poseban razlog što se umetnici iz regona okreću ka Francuskoj je taj što ona predstavlja primer dobre prakse, budući da se u toj zemlji savremeni cirkus svrstava među najrazvijenije oblasti izvođačkih umetnosti, zahvaljujući brojnim obrazovanim ustanovama i institucijama za promociju cirkusa – visokim školama i specijalizovanim pozorištima. Ta strategija dovela je Francusku na sam vrh svetske scene savremenog cirkusa.
 
Otuda želja da se ovog septembra brojni događaji u Hrvatskoj i Srbiji objedine pod zajedničkom kampanjom, te da se prisustvo stranih umetnika dodatno iskoristi kako bi se pokazalo da savremeni cirkus ima svoje punopravno mesto među izvođačkim umetnostima, te da cirkuski umetnici sa punim pravom pretenduju na status slobodnih umetnika.     
 
Jedan od plodova ove snažne saradnje jeste i premijera nove srpsko-hrvatsko-francuske koprodukcije Duel koja je, pored redovne podrške Teatroskopa, dobila i podršku Francuskog instituta u Parizu i Bitef Teatra. Ovo, ali i brojna druga ostvarenja, publika će moći da  vidi  na predstojećem festivalu Cirkobalkana u Beogradu. Cirkobalkana, festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru, koji okuplja evropske izvođače, biće organizovan u Beogradu (16-25.septembar, Silosi Beograd, Dunavski kej 46), kao prateći program 54/55 BITEF-a (13-25. septembar 2021). Ovim udruživanjem snaga dvaju festivala, predstave umetničkog cirkusa koje tradicionalno zauzimaju značajano mesto u programu BITEF-a, dobijaju još veću vidljivost i stižu do brojnije publike, a upravo je francuska predstava Rare Birds 2019. godine bila jedan od favorita BITEF-ove publike.
 
Detaljni program Circus (must) SEE možete preuzeti OVDE
 
SKRAČENI PROGRAM:
 
1. Radionica: Circus, sound & movement
od 23.08. do 03.09. Kelebija, Srbija
Trening sa umetnicima iz trupe Les Hommes Penchés (FRA)

2. Nestabilan, predstava trupe Les Hommes Penchés (FRA)
   03.09, 19h00, Park Palić, Srbija
   05.09, 18h30, Kaleidoskop kulture, Novi Sad, Srbija

Trejler : link >>

3. Baktana, predstava trupe Lazuz (FRA)
   08.09, Kaštel – Povijesni i pomorski muzej, Pula, Hrvatska
   10.09, Festival neobičnih obitelji, Split, Hrvatska
   12.09, Kulturni ulični festival Zagreb, Hrvatska
   14.09, Cirkus na periferiji, Klanjec, Hrvatska

Trejler: https://vimeo.com/353320318

4. Lazuz, predstava trupe Lazuz (FRA)
   16.09, Cirkobalkana festival, Beograd, Srbija

Trejler: link >>

5. Okrugli sto: New aesthetics in contemporary circus and theatre
   17.09. 15h00

6. Duel, premijera predstave Cirkorame (HR), Cirkusfere (SRB) i trupe ULPH (FRA)
   17.09, Cirkobalkana festival, Beograd, Srbija

7. Cuir, predstava trupe Un loup pour l'homme (FRA)
   11.09, Festival neobičnih obitelji, Split, Hrvatska
   18-19.09, Cirkobalkana festival, Beograd, Srbija

Trejler: link >>

8. Radionice akrobacija i žongliranja sa trupama LPM i ULPH (FRA)
   13-25.09, Split i Beograd

9. Trening BETA Circus
   23-26.09, Novi Sad, Srbija

10. Međunarodna tribina: Savremeni cirkus i teritorijalni razvoj
     24.09, KC Svilara, Novi Sad, Srbija

11. Tutti Frutti, predstava trupe LPM (FRA)
     09.09, Festival neobičnih obitelji, Split, Hrvatska
     24.09, Cirkobalkana festival, Beograd, Srbija

Trejler: link >>

12. Težina duše, predstava Kjare Markeze (FRA)
     25.09, Cirkobalkana festival, Beograd, Srbija
     
Trejler: link >>
 
Partneri: Udruženje Nyari Mozi (Kelebija), Cirkusfera (Beograd), Cirkorama (Zagreb), Cirkobalkana (Beograd-Zagreb), Ludifico (Novi Sad), Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, Festival BITEF, Pozorište Kosztolányi Dezső (Subotica), Room 100 (Split), Festival neobičnih obitelji (Split), udruženje Čarobnjakov šešir (Pula), The House of Klein (Klanjec)...
 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..